Πλατεία Μίλτωνα Ιατρίδη | Πύργος Ηλείας

Στις 24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο «Παπανικολής» επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά. Για το κατόρθωμά του αυτό, ο κυβερνήτης Μ. Ιατρίδης προβιβάστηκε άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ’ ανδραγαθία και του απονεμήθηκε το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας», στις 30 Δεκεμβρίου 1940.

Η πολιτεία τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μία πλατεία του Πύργου Ηλείας. Στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου βρίσκεται και ο ανδριάντας του. Προτομή του Μ. Ιατρίδη υπάρχει και στο Κατάκολο Ηλείας.

Η εικόνα της πλατείας που φέρει το όνομά του όμως καθόλου δεν συνάδει με την σημαντική αυτή προσωπικότητα που τιμάται από την πόλη του Πύργου. Εγκατελειμένη στην τύχη της, χωρίς περιποίηση και χωρίς να συντηρείται ή να προστατεύεται έστω, ο αδριάντας του ήρωα Ιατρίδη στέκει εκεί ακίνητος σαν να περιμένει να παύσει η οχλαγωγία της πόλης από τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα και να στρέψει καποιος το βλέμα του πάνω του, να τον κοιτάξει και να αναγνωρίσει με σεβασμό την ηρωική του πράξη για να είναι σήμερα η πατρίδα μας ελεύθερη. Κι εμείς; Ας φέρουμε λίγα λουλούδια έστω να τα ακουμπήσουμε ευλαβικά στην «πλώρη» του «Παπανικολής» και να  χύσουμε λίγο νερό από την θάλασσα του Ιονίου, σαν σπονδή, κάτω απο τα πόδια του.

Κι αφού ο κόσμος μας πια «πάσχει» από τέτοιους ήρωες, τουλάχιστον ας δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε εκείνους που υπήρξαν.

 

Πηγή:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%99%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

copyright © 2019
Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s