Ημεριδα «Αναπτυξη για την Ηλεια»

Στην 1η  από τις επτά που θα γίνουν συνολικά Ημερίδες με τίτλο  «Ανάπτυξη για την Ηλεία», που έγινε χθες 30 Σεπτεμβρίου 2019 στην Αρχαία Ολυμπία, ειπώθηκαν πολλά. Τα πιο πολλά από τα όσα στην τρίλεπτη παρουσίαση των προτάσεων τους παρουσίασαν οι ομιλητές είχαν αναφορά στις καθυστερήσεις, στα λάθη του παρελθόντος, ρίχνοντας σχεδόν όλοι το βάρος στην αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που χρονίζουν στον Νομό και που τον κρατούν στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή («ΔΟΒ»), όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Εκδότης κ. Βαρουξής Λεωνίδας, έχει μόνο σκοπό το να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Το «workshop» όπως ονομάστηκε, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, μια για καθεμία από τις τρεις ενότητες «Κυβέρνηση», «Περιφέρεια» και «Δήμοι». Οι ομιλητές που ήθελαν να καταθέσουν της προτάσεις τους, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και στις τρεις ενότητες,  οι οποίες με το πέρας του κύκλου των  Ημερίδων, θα συγκεντρώνονταν και μέσω της διοργάνωσης θα προωθούνταν στις Αρχές που απευθύνονταν.

Η πρώτη «τιμής ένεκεν» Ημερίδα έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανάμεσα στους προσκελημμένους Φορείς, προσωπικότητες της Πολιτικής σκηνής και απλοί πολίτες. Ο Δήμαρχος της Παγκόσμιας Πόλης κ. Γ. Γεωργιόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε πως η Ολυμπία και η σύγχρονη πόλη θα έπρεπε να ήταν «Εθνική Υπόθεση».
Πρώτη ξεκίνησε την τρίλεπτη παρουσίαση των προτάσεών της η Βουλευτής Ηλείας κα Θ. Αυγερινοπούλου η οποία αναφέρθηκε σε μια «ομπρέλα» πανεπιστημιακών Σχολών με αντικείμενο φυσικά την Ολυμπία και τα Ιδεώδη που αυτή πρεσβεύει. Εκτός της κας Αυγερινοπούλου, τις προτάσεις τους παρουσίασαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής κ. Μ. Κατρίνης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, ο Αντιπερ/χης Αγροτικής Ανάπτυξης κ . Βασιλόπουλος, ο Αντιπερ/χης σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού κ. Κοροβέσης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, ο πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρας, , ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζάς, ο Δήμαρχος Ζαχάρως κ. Αλεξανδρόπουλος, ο Αντιδ/χος Αρχ. Ολυμπίας σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού κ. Σπηλιόπουλος, ο Αντιδ/χος κ. Φλέσσας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι Φορέων και Συλλογικοτήτων όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ν. Ζαρόκωστας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φωτακτίς» κ. Δ. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Φορέα «Πάρκο Ολυμπιονικών» κ. Δ. Κωνσταντίνου.

Ακούστηκαν πάρα πολλές προτάσεις που δεν είναι εφικτό να καταγραφούν εδώ αλλά όλες αφορούσαν κυρίως την Ολυμπία ως το κυριότερο και σπουδαιότερο «Μνημείο που προβάλλεται στο σήμερα»,  ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα «ενσωμάτωσης  της «καινοτομίας» σε οτιδήποτε κάνουμε, διαφορετικά θα είμαστε εκτός επιλογής». (Κ. Νικολούτσος)

Η γενική ιδέα ήταν μία: πως θα πρέπει να ταξινομήσουμε τα αιτήματά μας και αξιολογώντας τα να τα σταχυολογήσουμε και ένα-ένα να τα προωθήσουμε στην Κεντρική Εξουσία προς επίλυση, αφήνοντας πίσω πρακτικές «απλώματος τραχανά» (Μ. Κατρίνης)

Για να επιτευχθούν όμως οι στόχοι, βραχυπρόσθεσμοι ή μακροπρόθεσμμοι, κρίνεται απαραίτητο η αλλαγή νοοτροπίας γιατί «είμαστε ο Νομός με την μικρότερη συλλογικότητα πανελλαδικά! Για την σημερινή κατάσταση φταίμε αποκλειστικά εμείς και όχι το κακό το ριζικό μας». Και όσον αφορά στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, «πρέπει να επανέλθει στην Καποδιστριακή του μορφή» (Μ. Μπαλαούρας)

Τα προβλήματα είναι πολλά όμως όσον αφορά στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ενώ οι απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι πολλές, είναι ελάχιστη η βοήθεια που λαμβάνει από το Κράτος, αφού η δομή του Δήμου δεν επιτρέπει  καλύτερη διαχείριση των αναγκών του χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η «αναθεώρηση των ορίων του Δήμου» (Θ. Κοτζάς)

Καιρός να ξεκινήσουμε να τις υλοποιούμε μια μια όλοι μαζί. Για να μπορούμε να μιλάμε για «ανάπτυξη» θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά, με σεβασμό στην παράδοση και τις ελληνικές αξίες, χωρίς να παρασυρόμαστε από δήθεν μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που είναι ξένες σε ο,τι έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί στο δικό μας DNA.  (Δ. Παπαϊωάννου) (Ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης, εδώ.)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2019
Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s