ΗΛΕΙΑ | Η γη των μύθων

Ταξιδεύοντας στις γνωστές και άγνωστες γωνιές της Ηλείας, από τις παραλίες μέχρι τα κρυφά λαγκάδια με τους καταρράκτες και από τα ψηλά βουνά της μέχρι το Στάδιο και τον Ερμή, η Ελλάδα γεννιέται κάθε στιγμή, το ελληνικό πνεύμα συνεχίζει να φωτίζει τα σκοτεινά μονοπάτια που πήρε η ανθρωπότητα, χάνοντας την επαφή της με το «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, του Ωραίου, του Μεγάλου και τ’ Αληθινού»!

Η Ηλεία κατοικήθηκε πρώτα από Αιτωλούς οι οποίοι ήταν σύμμαχοι των Δωριαίων όταν οι τελευταίοι εκστράτευσαν προς την Πελοπόννησο. Κατέλαβαν την Ηλεία και υπέταξαν τις παλαιότερες φυλές, τους Επειούς στην βόρεια Ηλεία και τους Καύκωνες και Μινύες στην νοτιότερη που πήρε το όνομα Τριφυλία, λόγω της εγκατάστασης στην περιοχή τριών φύλων. Οι Ηλείοι χωρίστηκαν σε τρία κράτη, την Κοίλη Ηλεία ή Ήλιδα, την Πισάτιδα και την Τριφυλία. Σύμφωνα με την μυθολογία ο πρώτος βασιλιάς των Ηλείων, ο οποίος κατέλαβε την περιοχή που πήρε το όνομά τους, ονομαζόταν Όξυλος. Αυτός προερχόταν από την Αιτωλία, γεγονός που μαρτυρά την Αιτωλική καταγωγή των Ηλείων. Σε αυτόν αποδίδεται η ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων.


Copyright information
@ 2021 Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography 2021

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, video, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

Advertisement