Για μια εικονα χιλιες λεξεις

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» είναι μια φράση που ακούμε και διαβάζουμε συχνά. Πολλά έχουν ειπωθεί για την ματιά του φωτογράφου. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες χιλιάδες posts και άρθρα για την εκπληκτική αυτή του ικανότητα, να προ-βλέπει την φωτογραφία και να μπορεί να την διαχωρίσει-απομονώσει και δημιουργήσει με την δική του ξεχωριστή ματιά.

Αν όμως προσθέταμε τη λέξη «για», η φράση θα έπαιρνε άλλο νόημα, αυτό ακριβώς που μας ενδιαφέρει εδώ. Για τον φωτογράφο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό εξίσου δυνατό και μοναδικό, αυτό που πάρα πολλές φορές του έχει φανεί χρήσιμο, ιδιαίτερα όταν εργάζεται με κόσμο – συνήθως σε γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις: η φωνή του!

Η φωνή είναι μια από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Είναι σίγουρα το σημείο αναφοράς της ποίησης, της φωνητικής, της λογοτεχνίας, του τραγουδιού. Είναι απαραίτητη στον κινηματογράφο, στην μόδα, ακόμα και στα video games και στην τηλεόραση. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως ένας ζωγράφος ή ένας γλύπτης ακόμα, δεν χρησιμοποίησαν την φωνή τους για να επικοινωνήσουν το έργο τους με το κοινό τους. Είναι όμως κάτι που δεν παίρνουμε συχνά «τοις μετρητοίς»  παρ’ ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε τέχνης, αφού το μυαλό και το σώμα μας συνεργάζονται για να αποδώσουν τα μέγιστα στο βασικό στοιχείο της επικοινωνίας.
Μια επίσης γνωστή φράση είναι αυτή που περιγράφει ένα έργο τέχνης ότι «μιλάει»!

Με θαυμασμό στεκόμαστε μπροστά σε εξαίρετους τραγουδιστές και τενόρους, ανθρώπους που έχουν κάνει τέχνη την λειτουργία αυτή και σίγουρα κι εμείς έχουμε κάποιες φορές προσπαθήσει να τραγουδήσουμε. Μπορούμε να νοιώσουμε εντελώς διαφορετικά όταν ακούμε μια χαλαρή και ήρεμη φωνή και αλλιώς όταν κάποιος μας «ξεκουφαίνει» με την αγριοφωνάρα του. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ωραία φωνή και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που ακόμα και αν δεν διαθέτουν κανένα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που έλκουν ή προκαλούν θαυμασμό, εντούτοις έχουν εξαιρετική φωνή και μπορούν να μας μαγέψουν κυριολεκτικά με τα λόγια που χρησιμοποιούν, ακόμα και τον τόνο και το ηχόχρωμά της!

 

Ένας φωτογράφος χρησιμοποιεί την φωνή του, όχι για να τραγουδήσει ή να μιλήσει μόνο, αλλά για να δώσει «όμορφες» εντολές που θα κάνουν την ζωή άλλων ανθρώπων ακόμα πιό όμορφη!
Πόσοι από εσάς έχετε προσέξει ότι η φωνή του έχει μια ιδιαίτερη χροιά;  Σίγουρα έχετε βρεθεί οι περισσότεροι – για να μην πω όλοι – κοντά σε έναν φωτογράφο. Την ώρα λοιπόν που αυτός μιλάει, κατά έναν περίεργο τρόπο όλοι ακούν αυτό που λέει. Τι να συμβαίνει άραγε; Τι έχει η φωνή του φωτογράφου και είναι τόσο ιδιαίτερη;

Επιστημονικώς δεν μπορεί να δοθεί κάποια εξήγηση. Όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα. Είναι αυτό που λέει, ο τρόπος που το λέει. Κατ’ εμέ έχει μια χροιά διαταγής και παραγγέλματος που δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Επειδή ξέρει πότε και τι θα πει, όταν το πει – όταν δλδ. ζητήσει να ποζάρεις ή να γυρίσεις για να σε φωτογραφίσει, εσύ απλά το καταλαβαίνεις από τον τόνο της φωνής του και «υποκύπτεις». Συμβιβάζεσαι και συμφωνείς σιωπηλά μαζί του γιατί «αυτός ξέρει»!

Προσωπικά μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές και συμβαίνει πάντοτε όταν ένας επαγελματίας φωτογράφος απευθύνεται στους παρευρισκόμενους για να τους συντονίσει κατάλληλα προκειμένου να κάνει τη δουλειά του σωστά. «Εντολές» όπως πώς να στηθούν, πού να καθίσουν και πού να πάνε. Οι φωτογραφιζόμενοι δεν υπάρχει περίπτωση να το ξέρουν από πριν, εκτός και αν είναι μοντέλα και πάλι αναγκαστικά στον φωτογράφο θα υπακούσουν.

D3AT_0727-Edit-2

Παρ’ ό,τι όμως μου έχει συμβεί αμέτρητες φορές, μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα πως «κάτι συμβαίνει» με την φωνή. Το αποδίδω στον τόνο, σε αυτήν ακριβώς την «επιτακτική» χροιά πως αυτό που θέλει να γίνει πρέπει να γίνει «τώρα». Και οι άλλοι απλά αντιλαμβάνονται την «εντολή» υποσυνείδητα, γιατί ξέρουν πως μόνο ο φωτογράφος γνωρίζει με ακρίβεια το τι θέλει να αποδώσει!

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2016 Δημήτρης Παπαϊωάννου
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s