Ταξίδι στα Ζαγοροχώρια

Από τα λίγα ταξίδια μου, ξεχωρίζει – και το θυμάμαι πάντα όταν μιλάω για ταξίδια – το ταξίδι μου στα περίφημα Ζαγοροχώρια. Εκείνο το καλοκαίρι του 2007, αποφάσισα να κάνω αυτό το ταξίδι για δύο λόγους: πρώτον επειδή η φήμη του τόπου με τραβούσε να τον δω με τα μάτια μου και δεύτερον επειδή συμμετείχα σε διαγωνισμό φωτογραφίας που είχαν προκυρήξει το περιοδικό Φωτογράφος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος από το χωριό Μονοδένδρι.

Για καλή μου τύχη, εκείνη την εποχή στα Γιάννενα σπούδαζε ένας πολύ καλός μου φίλος, και είχα τουλάχιστον εξασφαλίσει την διαμονή μου.
Ξεκίνησα πρωί-πρωί στις 16 του Ιούνη για Ιωάννινα. Η διαδρομή γνωστή μέχρι το Ρίο, από κει και πάνω όμως δεν θυμόμουν το πόσο διαφορετικά είναι τα τοπία που είχα δει, από την τελευταία φορά που είχα επισκευθεί τους Δελφούς.

Όταν έφτασα λίγο πιό έξω από τα Γιάννενα, αυτό που ακόμα θυμάμαι ήταν η ομορφιά αυτής της πόλης, η τάξη και η αισθητική της! Φωτισμένη όμορφα το βράδυ, καταπράσινη τη μέρα και πανέμορφη, με τα παλιά κτίρια και τα σοκάκια, τη Λίμνη και το Κάστρο και τόσα άλλα. Πέρασε όμορφα εκείνο το διήμερο, ώσπου ήρθε η μέρα να ξεκινήσω για το Μονοδένδρι, για να το φωτογραφίσω και να το περιηγηθώ. Περισσότερο δε, να δω από κοντά το Φαράγγι του Βίκου, τον Βοϊδομάτη και τα περίφημα Ζαγοροχώρια.

Πραγματικά μένεις έκθαμβος από την άγρια ομορφιά του τόπου εκείνου, τον ρυθμό και την ηρεμία του τοπίου. Το Φαράγγι του Βίκου, που έχει «περάσει» και στο Βιβλίο Γκίνες ως το πιό βαθύ φαράγγι στον κόσμο (σε αναλογία με το πλάτος του).

Έφτασα μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Εκεί τέλειωνε ο δρόμος και το σύντομο ταξίδι μου. Θα είναι όμως ένα από τα ομορφότερα ταξίδια μου και τα πιό δημιουργικά. Για του λόγου το αληθές, περιηγηθείτε στις φωτογραφίες μου.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2015 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s