Πρωτος Μαραθωνιος Ολυμπιας

Ο 1ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, που έγινε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του θρυλικού Μαραθωνοδρόμου Χαρίλαου Βασιλάκου, που ήταν ο δεύτερος νικητής στον 1ο Μαραθώνιο του 1896, γεγονός που αμφισβητείται πλέον από αρκετούς.

Σκοπός της μεγάλης αυτής εκδήλωσης ήταν να συνδεθεί ιστορικά ο κλασσικός Μαραθώνιος με το Ολυμπιακό Πνεύμα που πρεσβεύει η Ολυμπία, ενώ στην ιδιαίτερη τελετή που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, τιμήθηκε ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο ταπεινός εκείνος αθλητής που το μετάλλιο και το δάφνινο στεφάνι του κοσμεί το «Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων» που άνοιξε τις πύλες του στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας το 1961, για να φιλοξενήσει την μεγάλη συλλογή του οραματιστή και ιδρυτή του, καθηγητή Γεωργίου Παπαστεφάνου Προβατάκις.

Το 1964 οι γονείς του Μαραθωνοδρόμου, παραχώρησαν ανιδιοτελώς προς έκθεση στον Γ. Παπαστεφάνου, τα σημαντικά εκθέματα. Το μοναδικό στον κόσμο δάφνινο στεφάνι που σώζεται από το 1896 μαζί με το Ολυμπιακό μετάλλιο, το δίπλωμα και το άλμπουμ με σπάνια γραπτά κείμενα.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία την Παρασκευή 27 Μαρτίου, τιμήθηκε από τον Δήμο της πόλης ο Μαραθωνοδρόμος Χαρίλαος Βασιλάκος, παρουσία του εγγονού του Χάρη Βασιλάκου.

1η μέρα

Ο πρώτος αγώνας του προγράμματος ήταν των 12 χιλιομέτρων, που έγινε το Σάββατο 28 Μαρτίου, αμέσως μετά την τελετή έναρξης. Η εκκίνηση δόθηκε από τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ήλιδας στις 5:30 μ.μ. και ακολούθησε τη διαδρομή από τα χωριά Αυγείο και Σώστι έως την κεντρική πλατεία Αγ. Αθανασίου στην Αμαλιάδα, όπου και ο τερματισμός. Ακολούθησε η απονομή των επάθλων – βραβείων και η συναυλία με το μουσικό συγκρότημα VEGAS.

 

2η μέρα

Το πρωί της Κυριακής, δόθηκε η εκκίνηση του 1ου Μαραθωνίου Ολυμπίας, στις 8:50΄ π.μ., απόστασης 42,195 μ. H διαδρομή ξεκίνησε από την πλατεία Αγ. Αθανασίου στην Αμαλιάδα και περνώντας από τον Πύργο, για να καταλήξει στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, έγιναν και οι αγώνες των 2 χλμ. και στις τρείς συμμετέχουσες πόλεις, στους οποίους μπορούσαν να λάβουν μέρος ακόμα και παιδιά. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους δρομείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού να αγωνισθούν στην μαραθώνια απόσταση στον τόπο που γεννήθηκε το Ολυμπιακό Πνεύμα.

Στην Αμαλιάδα, η εκκίνηση και ο τερματισμός έγινε από στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου, στις 9:30 π.μ.

Στον Πύργο, η εκκίνηση στο Δημοτικό Στάδιο Πύργου και ο τερματισμός στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, στις 9:00 π.μ.

Και στην Αρχαία Ολυμπία, η εκκίνηση και ο τερματισμός στο Δημαρχείο, στις 10:00 π.μ.

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε τον 1ο Μαραθώνιο Ολυμπίας, σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία «Α.Ο. Ολυμπιονίκης» Αρχαίας Ολυμπίας και «Κόροιβος» Αμαλιάδας, και με την υποστήριξη των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών.

Ψυχή της διοργάνωσης ο Νίκος Πολιάς, πολυνίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου και Διευθυντής ενός από τα πιο έγκυρα αθλητικά περιοδικά, του Runner magazine και  χορηγού επικοινωνίας.

 

OLYMPIA MARATHON SPONSORS

 

Πηγές:
http://www.olympiamarathon.gr
http://www.fea.gr/papastefanoy.html
http://www.mixanitouxronou.gr/i-niki-tou-spirou-loui-ke-o-ischirismos-oti-eklepse-tin-protia/

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2015 Δημήτρης Παπαϊωάννου

 

Advertisement

One thought on “Πρωτος Μαραθωνιος Ολυμπιας

  1. ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ, ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΟΤΖΑ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s