7η Πεζοπορια Ηλιδα-Ολυμπια

Ilida-Olympia
Η πιο νεαρή πεζοπόρος!

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, ολοκληρώθηκε η πεζοπορία Αρχαία Ήλιδα-Αρχαία Ολυμπία που διεξάγεται για 7η συνεχή χρονιά με συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αμαλιάδας “ΟΡΕΙΒΑΤΕΙΝ” και των Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Αμαλιάδας. Στις 2:30 περίπου, έφθασαν στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από τη διήμερη κοπιαστική πεζοπορία, που ακολουθούσε – κατά προσέγγιση – το ορεινό μονοπάτι που συνέδεε την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία.

Η πεζοπορία αυτή, αποτελεί μια προσπάθεια συμβολικής αναβίωσης της 2ήμερης πορείας που έκαναν οι κάτοικοι της διοργανώτριας πόλης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, Ήλιδας, πριν την τέλεση των αγώνων. Στην αρχαία εκείνη πορεία πεζοπορούσαν όλοι όσοι συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητές, κριτές, ιέρειες, ελλανοδίκες και συγγενείς όλων αυτών. Κατά την διανυκτέρευση τους στην αρχαία πηγή «Πιέρα» τελούσαν καθαρτήριες θυσίες και την 2η μέρα έφταναν στον Ιερό χώρο της Ολυμπίας όπου και άρχιζαν οι Ολυμπιακοί αγώνες.

Η διαδρομή  που ακολουθούν οι πεζοπόροι, περνά εκτός από χωριά και γνωστές τοποθεσίες, μέσα από δασικές εκτάσεις, αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια, των ημιορεινών περιοχών της Ηλειακής Γης, που στο σύνολό της παρουσιάζει μια εξαιρετική όσο και μοναδική ομορφιά.
Ξεκινά πό το Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας και μέσω του χωριού Δάφνη, ανηφορίζει προς Χάβαρι, Κρυονέρι, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Οινόη και ολοκληρώνεται – την πρώτη μέρα – με διανυκτέρευση στο Χειμαδιό. Τη δεύτερη μέρα, αρχίζει να κατηφορίζει ξανά προς Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι και κατόπιν μέσω Ηράκλειας (πρώην Μπρούμα), κατευθύνεται προς Πελόπιο και Πλάτανο, για να καταλήξει στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, όπου οι πεζοπόροι, σε ένδειξη τιμής προς το Πνεύμα και τα Ιδανικά του Ολυμπισμού, καταθέτουν ένα κλαδί αγριελιάς μπροστά στο Ναό της Ήρας.

 

 

Πηγές:
https://sites.google.com/site/elidaolympiapezoporia/e-istoria-tes-pezoporias-mas
http://oreivatein.wordpress.com/2014/03/15/7%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CF%81-3/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2014 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s