Ημεριδα «Πελιτι»

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Τοπικής Ομάδας Αρχαίας Ολυμπίας «Πελίτι»,  στις 2 τρέχοντος μηνός, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στη διατροφή μας, στο περιβάλλον και την αντιμετώπισή του από τον άνθρωπο, τα προβλήματα που δημιουργεί τόσο η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων όσο και η μη σωστή διαχείριση των οικιακών και άλλων απορριμμάτων, στην μέθοδο της κομποστοποίησης και τέλος η επιλογή του να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.

Η ενημέρωση των πολιτών, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και οι λανθασμένες επιλογές που κάνουμε όλοι σε τόσο κρίσιμα και ουσιαστικά θέματα, ήταν ο κύριος στόχος της ημερίδας αυτής. Η αντιμετώπιση ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι, «από το πιρούνι μας» όπως βάσιμα υποστηρίζει, τόσο η ομάδα «Πελίτι» όσο και οι επιστήμονες και οι πολίτες που τοποθετήθηκαν. Το περιβάλλον μας, η τροφή μας και η σχέση μας με αυτά, είναι το Α και το Ω στη ζωή μας. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Είναι όμως θέματα που, ελάχιστοι γνωρίζουν τον τρόπο να τα διαχειριστούν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια κατάσταση λανθασμένη, που μας οδηγεί όλο και πιο εύκολα ακόμα και στον θάνατο. Ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι μια πολύπλοκη μηχανή, που όμως οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο λειτουργίας της. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στην τύχη τίποτα που συνδέεται με αυτόν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την τροφή μας.

«Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου» έλεγε ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας, Ιπποκράτης.

Όσον αφορά στους σπόρους και τη συλλογή, διατήρηση και διάδοσή τους, είναι πλέον απαραίτητο να διαδοθεί και να γίνει ευρέως γνωστή η αξία μιας τέτοιας δρατηριότητας, που έχει ξεκινήσει από το 1995 το «Πελίτι».

Η φιλοσοφία του «Πελίτι» είναι πως, «…Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο…», «…οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Δεν καταναλώνουμε και δεν στηρίζουμε τα προϊόντα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν πολεμάμε με κανέναν έξω από μας, αυξάνουμε τη συνειδητότητά μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και πλανήτη θέλουμε…» και βέβαια έχει απόλυτο δίκιο, αφού ήδη εδώ και δεκαετίες, οι «πληγές» της παγκοσμιοποίησης και της αχαλίνωτης εκμετάλλευσης της γης, προς όφελος λίγων, έχει φέρει την ανθρωπότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πόσοι αλήθεια από εμάς γνωρίζουν τη ζέα; Το σιτάρι το κατ’ εξοχήν ελληνικό, που όμως καταργήθηκε το 1932 δια νόμου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν την καταστρεπτική επίδραση της γλουτένης στον οργανισμό μας, που την προσλαμβάνουμε από τα «λευκά» αλεύρια και το ψωμί που αγοράζουμε;
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι, τα ζιζανιοκτόνα που ραντίζουμε τα χορτάρια στον κήπο μας, παραμένουν στο έδαφος για 15 ολόκληρα χρόνια και είναι υπεύθυνα για τις καρκινογενέσεις βρεφών, στον Νομό μας, σε περιοχές όπως το Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως και το Παλαιοχώρι Γαστούνης;

Όταν ελέγχουν την ίδια μας την τροφή και μας παρουσιάζουν μόνο τη δική τους αλήθεια, χωρίς οίκτο, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς ηθικό φραγμό, το μόνο που μένει είναι οι πολίτες να αρχίσουν να μαθαίνουν και να πληροφορούνται, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν και την ίδια τους τη ζωή!

Εν κατακλείδι, όπως πολύ σωστά το τοποθέτησε ο κ. Κ. Μαντάς, μέλος της τοπικής ομάδας, «το υβρίδιο, είναι παράγωγο της λέξης ύβρις, στην οποία επεμβαίνει πάντα η Θεία Νέμεσις με την τιμωρία, για να επέλθει η Αρμονία στην αρχική της κατάσταση»

Είναι πλέον υποχρέωσή μας να γνωρίζουμε κάποιες αλήθειες. Δεν είμαστε οι τελευταίοι που πατάμε το πόδι μας σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαστε απόγονοι κάποιων που προηγήθηκαν και μετά από εμάς θα τον κληρονομήσουν οι δικοί μας απόγονοι. Είναι εγωιστικό να μην σκεφτόμαστε και το δικό τους μέλλον.

Είναι πλέον και ανήθικο, να τους κληρονομούμε μόνο ασθένειες, αρρώστιες και λάθη μας. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αντιληφθούμε τη σημασία και την αξία της υγείας μας, που μπορεί να κατανοούμε αλλά ταυτόχρονα αδιαφορούμε για το πώς θα επιτευχθεί!

Περίπτερο «Πελίτι», φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας «ΑΡΤΟΣ-ΟΙΝΟΣ-ΕΛΑΙΟΝ», καλοκαίρι ’13  (φωτογραφίες αρχείου)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s