Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2013 | ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

Με τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση, τον “Αγαμέμνωνα” του Αισχύλου, συνεχίζει το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας την πολιτιστική του παρουσία στο Νομό.

«ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή

Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης

Δ ι α ν ο μ ή:

Κλυταιμνήστρα   Φωτεινή Φιλοσόφου

Αγαμέμνων          Ζαχαρίας Ρόχας

Φρουρός              Κώστας Λάσκος

Κήρυκας               Γιάννης Νικολαϊδης

Κασσάνδρα          Δανάη Καλαχώρα

Αίγισθος               Κώστας Κλάδης

χορός ανδρών

Γιάννης Νικολαϊδης, Κώστας Λάσκος,

Κώστας Κλάδης, Μανώλης Σκιαδάς, Γιώργος Χουσάκος,

Βασίλης Ασημακόπουλος, Δ. Καλαχώρας,

Σχόλιο:

Το έργο βασίζεται στα γεγονότα που κατά τη Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, διαδραματίστηκαν με την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα, μετά την Άλωση της Τροίας.
Η Κλυταιμνήστρα, σύζυγος του βασιλιά, έχει σχεδιάσει την δολοφονία του με συνεργό της τον Αίγισθο και η όλη πλοκή του έργου, αναφέρεται σε αυτήν την πράξη.
Τα μηνύματα του έργου πολλά. Ο Αισχύλος, έντεχνα και με πολύ καλή αίσθηση των όσων – κατά τη μυθολογία – έγιναν από τη στιγμή της θυσίας της Ιφιγένειας στην Αυλίδα και μέχρι τη στιγμή της επιστροφής του βασιλιά στο παλάτι, ξετυλίγει το μίτο του μυστηρίου και μας παρουσιάζει ένα έξοχο έργο, που μέσα από αυτό, μας δίνει πάρα πολλά να καταλάβουμε για τις σχέσεις των ανθρώπων, την αίσθηση του χρέους και της ευθύνης, τη σχέση των ανθρώπων με τη μοίρα και βέβαια την κατάρα ή αλλιώς τον «κακό δαίμονα» που ενυπάρχει σε κάθε γένος ανθρώπων.
Αλληγορικά ή όχι, οι αλήθειες λέγονται όπως είναι. Τα λόγια του χορού, του κήρυκα και της μάντισσας Κασσάνδρας, όπως και τα λόγια της Κλυταιμνήστρας, του Αίγισθου και του ίδιου του Αγαμέμνονα, μας παρουσιάζουν την άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου, τα όσα εκεί μέσα αντιπαλεύουν και τελικά, με βάση τη δική του απόφαση σε σχέση και με τη μοίρα που παίζει βασικό ρόλο σε όλες τις αρχαίες τραγωδίες, εκείνος αποφασίζει το τι θα πράξει και εκείνος είναι υπεύθυνος για όποια απόφαση πάρει, δεχόμενος και τις όποιες επιπτώσεις της.
Μεταφερόμενο στη σημερινή κατάσταση, το έργο εκφράζει την δυσκολία να παρθούν οι σωστές αποφάσεις σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή του βασιλιά και πατέρα Αγαμέμνονα, η εκδίκηση που φωλιάζει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και το μίσος ανακατεμένο με προσωπικές φιλοδοξίες για πλούτη και δόξα, και τέλος το αναπόφευκτο που δύσκολα ο άνθρωπος φαίνεται να υπολογίζει, μιας και η σύγχρονη κοινωνία είναι βασισμένη σε έναν υπερκαταναλωτισμό και υλιστικές (με την ψυχρή έννοια του όρου) απολαύσεις, μακριά από την ισορροπία ψυχής και σώματος, όπου έχει αφεθεί να παρασύρεται από «κακοδαιμονίες» και άλλες υβριστικές πράξεις.
Όμως – όπως ακριβώς στο τέλος του έργου έρχεται η «λύσις» – στο τέλος, ο άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, τον ίδιο του τον θάνατο, ο οποίος άλλοτε άδικα και άλλοτε λυτρωτικά, θα αποδώσει τη «δικαιοσύνη» που a priori υπάρχει στη Φύση.
Ένα πραγματικά διδακτικό έργο, για όσους ακόμα μπαίνουν στην διαδικασία της ψυχικής και πνευματικής τους καλλιέργειας, που αγαπούν το θέατρο και το αντιλαμβάνονται σαν μια διαδικασία πραγματικά λυτρωτική, για τους  «λίγους και οι καλούς φίλους» όπως είπε και ο κορυφαίος του χορού στο τέλος της παράστασης.
Ο λίγος κόσμος που είχε καθίσει στις πέτρινες θέσεις του θεάτρου της Αρχαίας Ολυμπίας, τίμησε πραγματικά με το χειροκρότημά του την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών που με τόσο ταλέντο και δεξιοτεχνία θεατρική, απέδωσαν στο μέγιστο το κείμενο του έργου.

Δ. Παπαϊωάννου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  2013

 

 Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

«ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ» «Το Αστέρι και η ευχή»

Μια παράσταση με μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες. Με μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης.

Mουσικοί:

Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι

Θάνος Σταυρίδης – ακορντεόν

Ανδρέας Συμβουλόπουλος – πιάνο

Άγγελος Παπαδάτος – κόντρα μπάσο

Νίκος Παπαβρανούσης – τύμπανα

 

Θέατρο Δάσους «Δρούβα»

Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (Προπώληση & Ταμείο Θεάτρου).

Σάββατο 27  Ιουλίου 2013

ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Διόνυσος: ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ Τειρεσίας: ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ Κάδμος:ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ Πενθέας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΣΑΣ  Αγγελιοφόρος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ Αγαύη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

ΧΟΡΟΣ: ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΨΥΧΡΑΜΗ, ΑΝΝΑ ΜΕΝΕΝΑΚΟΥ, ΛΟΥΣΑ ΜΑΡΣΕΛΛΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΑΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΑΝΑΗ ΚΑΤΣΑΜΕΝΗ, ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΝΤΙΚΕ, ΝΑΤΑΛΙ ΕΡΝΕΣΤΑ, ΓΚΡΕΙΣ ΝΟΥΟΚΕ.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΦΟΛΑΓΙΑΝ, ΣΑΜΟΥΗΛ ΑΚΙΝΟΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΑΓΚΕ.

Θέατρο Ολύμπια( Φλόκα).  Ώρα έναρξης:21:30 μ. μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 20 ευρώ   γεν. είσοδος

15 ευρώ  φοιτητικό – μαθητικό

12 ευρώ  ανέργων

Τετάρτη  31 Ιουλίου 2013

ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ,  

Η Νατάσα παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με τραγούδια από τα 12 επιτυχημένα της χρόνια στη δισκογραφία : «Δεν επιτρέπεται», «Μια γλυκιά μελωδία», «Τελικά δεν αξίζεις τίποτα», «Δεν σ’ αδικώ», «Πάλι», «Δε θέλω τίποτα», «Οι δύσκολες στιγμές», «Φεγγάρι», αλλά και τις τρείς καινούριες επιτυχίες της από την πρόσφατη συνεργασία της με τον Γιώργο Θεοφάνους : «Δίπλα σε σένα», «Απάντησέ μου», «Όνειρο». Τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd της Νατάσας με τίτλο «best of» καθώς επίσης και τα καινούργια της τραγούδια σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους «Κόκκινη Γραμμή» – «Κύκλος» – «Μάζεψε τα όλα» – «Έλα στη θέση μου» – «Άσε με να ζήσω» και τραγούδια από την τελευταία δισκογραφία που έχουν γίνει ήδη επιτυχίες.

Θέατρο Ολύμπια (Φλόκα).

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ(Προπώληση & ταμείο Θεάτρου).

 

 

 

Σάββατο  3  Αυγούστου   2012 

Τα Χρώματα Της Ήλιδας.

 

Μουσική συναυλία- Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.

προαύλειος χώρος έμπροσθεν παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

                              

ΤΕΤΑΡΤΗ 7  Αυγούστου  201

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ “NOUVEAU SEXTET”

Η Χάρις Αλεξίου μαζί με μία νέα μουσική μπάντα, τους “Nouveau Sextet” (κορυφαίους Έλληνες σολίστες) θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο της album  «η Τρίπλα» και τραγούδια από το γνωστό ρεπερτόριο της δοσμένα με ένα καινούργιο τρόπο. Μπαλάντες, Δημοτικά, Ανατολίτικα, Έντεχνα, ό,τι μας έκανε να την αγαπήσουμε και ό,τι μας ένωσε μαζί της,  δημιουργούν ένα κλίμα που μας κάνει να νιώθουμε πως παίζει μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου, επί κεφαλής,  με Ούτι, Κιθάρα, Μαντολίνο, Λαούτο.

Ο Σωτήρης Λεμονίδης στο Πιάνο και Πλήκτρα

Ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Κλαρίνο ,Φλάουτο Caval

Ο Δημήτρης Τσάκας, Soprano και altoΣαξόφωνο , κλασική Κιθάρα και Φλάουτο.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου, Κοντραμπάσο

Ο Κώστας Μερετάκης, multipercussionset (Νταρμπούκα, Μπεντίρ, Ντέφια, Ταμπούρο, Στάμνα, Καχόν, Νταούλι κ .α )

 

Ώρα έναρξης: 9:30 μ. μ.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € προπώληση και 12 € ταμείο Θεάτρου.

 

 

Παρασκευή  9 Αυγούστου 2013

ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ

 

Μετά τις 124 sold out παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός και έχοντας κατακτήσει περισσότερους από 110.000 συνολικά θεατές, ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ του Νίκου Μουτσινά και της Τζένης Διαγούπη, συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους και αυτό το καλοκαίρι! Η απόλυτη κωμωδία του καλοκαιριού έρχεται – στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης: 

Νίκος Μουτσινάς

Ζέτα Μακρυπούλια

Φωτεινή Ντεμίρη

Θανάσης Αλευράς

Τζένη Διαγούπη

Αθηνά Οικονομάκου

Ελένη Καρακάση

Ματίνα Νικολάου

Κείμενο:                     Νίκος Μουτσινάς – Τζένη Διαγούπη
Σκηνοθεσία:               Νίκος Μουτσινάς
Βοηθός Σκηνοθέτη:  Ματίνα Νικολάου
Σκηνικά:                     Λία Ασβεστά
Κοστούμια:                 Έβελυν Σιούπη
Χορογραφίες:                        Έλενα Γεροδήμου
Μουσική Επιμέλεια:             Νίκος Μουτσινάς

Τιμή Εισιτηρίου:  15 € (γενική είσοδος), Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα).

Τρίτη  20 Αυγούστου 2013

Αριστοφάνους «ΣΦΗΚΕΣ»

 Μια διαχρονική κωμωδία με πρωτότυπα τραγούδια. Ο Αριστοφάνης σατιρίζει τους Έλληνες μέσα από τη δικομανία, τη σκανδαλο-λαγνεία και τις εμμονές τους.

Μετάφραση: Ρένια Πετράκη

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Νίκος Χανιωτάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης

Στίχοι: Μάριος Μάζαρης Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Στέφανος Απέργης, Ρένια Αχιλλεοπούλου, Γιώργος Βούλγαρης, Αναστασία Γεωργοπούλου, Βανέσα Γούπιου, Θάλεια Γρίβα, Ισιδώρα Δωροπούλου, Παναγιώτης Θεοδώρου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Μάριος Κραββαρίτης, Παναγιώτης Κυριακού, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος, Στράτος Λύκος, Γκέλυ Μητροπούλου, Φωτεινή Μπακλατζίογλου, Καίτη Μπουγαδάκη, Σοφία Πετρίδου, Φώτης Πυριτίδης, Λευτέρης Ραπτάκης, Διονύσης Σάββας, Κέλλυ Σπάνθη, Εβίτα Συρίγου.

Θέατρο  Δρούβα.

 Ώρα έναρξης:  21:00 μ. μ.

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό),

10 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, μαθητικό, συνταξιούχων, πολυτέκνων, ΟΛΜΕ),

5 ευρώ (ΟΑΕΔ, ατέλειες)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΩΡΑ 21.30

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

Ο μεγάλος συνθέτης ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τίτλο «ΠΑΝΤΑ ΓΕΛΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ»

πλαισιωμένος από 4 μεγάλους ερμηνευτές του Ελληνικού Πενταγράμμου και μια θαυμάσια ορχήστρα με επικεφαλής τον σπουδαίο Θύμιο Παπαδόπουλο

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ : O Θάνος Μικρούτσικος πιστεύει πως είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα τραγουδιστές, που κατάφεραν να λειτουργήσουν ως η συνισταμένη της φωνής του Νεοέλληνα. Καλλιτέχνης υψηλού ήθους που δεν έκλεισε ποτέ το μάτι στο ευτελές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ, ο πιο ολοκληρωμένος τραγουδιστής της νεώτερης γενιάς με εξαιρετική φωνή και απίστευτη σκηνική παρουσία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, η πιο ρωμαλέα λαική φωνή που έχει βάλει πλώρη για πολύ σπουδαία πράγματα

ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, η σημαντικότερη γυναικεία φωνή της τελευταίας δεκαετίας πολυφασματική με απόλυτη ακρίβεια και πειθαρχία, ικανή να μεταφέρει αυτομάτως το τραγούδι από την σκηνή στο κοινό και να το απογειώνει.

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013, ο Θάνος Μικρούτσικος και η παρέα του θα ψάξουν το όνειρό μας, με μια πιρόγα, καβάλα στης γοργόνας το φτερό, ελπίζοντας στους σεισμούς που μέλλονται για να ‘ ρθουν.

 

 

 

Σάββατο  24 Αυγούστου 2013

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ  του  Γιάννη Ρίτσου.

Ερμηνεύει και παίζει πιάνο η Τατού Δέδε

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Η πιανίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός Τατού Δέδε και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μανώλης Ιωνάς αναδεικνύουν την ευαισθησία αλλά και την οξύτητα του ποιητικού έργου του Ρίτσου σε μια παράσταση που παντρεύει τον ποιητικό λόγο, τον χορό και τη μουσική σε μια σύγχρονη προσέγγιση με ευαισθησία, χιούμορ και οξύτητα. Μια διείσδυση στις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας οντότητας και μια αναζήτηση στις φυλική, κοινωνική και πολιτική διάσταση της ύπαρξής της

Θέατρο Δάσους  Δρούβα

 Ώρα έναρξης: 21:00 μ.μ.

Τιμή εισιτηρίου : 8 ευρώ

The scariest moment is always just before you start. Stephen King

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s