ARABESQUE – ΟΜΑΔΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

D3AR_0291s

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζεις μπαλέτο ή ρυθμική γυμναστική, για να νιώσεις την αξία του χορού και της συγχρονισμένης κίνησης. Τα χορευτικά που παρακολούθησαν πάρα πολλοί θεατές από την πόλη της Ολυμπίας, ήταν εξαιρετικά και προκάλεσαν τον θαυμασμό όλων. Οι κινήσεις και η χάρη των μικρών χορευτριών, σε μάγευε σε κάθε τίναγμα και στροφή. Ευλυγισία και συγχρονισμός, έκρυβαν πολλές-πολλές ώρες προπονήσεων, που συνήθως αρχίζουν σε ηλικία των 5-6 χρονών. Τα κοστούμια και τα χρώματα από τις κορδέλες και τις μπάλες, μαγνήτιζαν το βλέμμα σου και όλες φαίνονταν σαν να ίπτανται, σαν να μην πατούν στη γη. Τα «περιστεράκια» δε, που κρατούσαν στα χέρια τους οι πιο μικρές χορεύτριες, φαίνονταν σαν να είναι έτοιμα να φτερουγίσουν σε κάθε κίνηση που επιδέξια εκτελούσαν.

D3AR_0302s

Η ομορφιά αυτών των λαών, είναι η ευγένειά τους και το ταλέντο τους στο χορό. Δύο από τις «μεγαλύτερες» σε ηλικία μπαλαρίνες, η Daniela και η Irina, και οι δύο στην ηλικία των 12 ετών, ξεδίπλωσαν όλο το ταλέντο τους και πραγματικά σαγήνευσαν με την χάρη και την αρτιότητα των κινήσεών τους.

Η οργάνωση και η παρουσίαση της εκδήλωσης, ήταν στα χέρια της υπεύθυνης της ομάδας, της Master of Sport of Rhythmic Gymnastic of Russia, κας Sabina Shakherdieva, που αεικίνητη και με σπινθηροβόλο βλέμμα, καθοδηγούσε τις αθλήτριες και εξηγούσε στο κοινό σε άριστα ελληνικά, τι παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή. Έβλεπες στα μάτια της τη χαρά και την ευτυχία που της έδινε η εμπειρία της αυτή, μα πάνω απ’ όλα ένιωθες την περηφάνια και την τιμή που ένιωθε, που πατούσε τα χώματα της Ολυμπίας. «Η πόλη της Ολυμπίας», όπως μου ανέφερε, «αποτελεί για πολλούς από το λαό μας, όνειρο και πόθο, που θέλουν πολύ να πραγματοποιήσουν».
Είναι αλήθεια πως η αξία της Ολυμπίας – σαν ιδέα – συνεχίζει να επηρεάζει και να εμπνέει τους λαούς όλου του κόσμου, οι οποίοι την επισκέπτονται με ευλάβεια, θαυμασμό και σεβασμό, ενώ γυρίζοντας γεμάτοι πληρότητα και ψυχική αρμονία απ’ την ήρεμη ενέργειά της, παίρνουν μαζί τους το φως και την αίγλη που της δίνει ο Απόλλωνας και ο Δίας.

Η ομάδα «Arabesque», δραστηριοποιείται στην Αγ. Πετρούπολη. Υπεύθυνη διευθυντής & σκηνοθέτης της ομάδας, είναι η διάσημη πρωταθλήτρια της Ρωσίας στη ρυθμική γυμναστική, κα. Irina Zhemchuzhin. Η ομάδα αποτελείται από 60 άτομα, νεαρής κυρίως ηλικίας, από μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων της ιστορικής πόλης της Ρωσίας. Η παραστάσεις που δίνουν, όταν συμμετέχουν όλοι οι χορευτές, ξεπερνούν τη διάρκεια της 1 ½ ώρας. Η γκάμα των ηλικιών βέβαια ήταν μεγαλύτερη στα μέλη της ομάδας που ήρθαν για την παράσταση, ξεκινώντας από 1,5 χρονών έως 60! Η γηραιότερη κυρία της ομάδας, είναι η γιαγιά που συνόδευσε την εγγονή της, να την δει να χορεύει στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο χώρο του κλειστού γηπέδου της Αρχαίας Ολυμπίας, χόρεψαν επίσης οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της πόλης παραδοσιακούς και σύγχρονους ελληνικούς χορούς. Στο τέλος της παράστασης όλοι, χορευτές και οι διοργανωτές, χόρεψαν χασαποσέρβικο, τον παγκόσμια πλέον γνωστό «Ζορμπά», ζώντας έτσι για λίγο την ελληνική κουλτούρα μέσω του χορού που ενώνει όλους τους ανθρώπους της γης  και δεν διαχωρίζει γλώσσες, εθνικότητες και πολιτισμούς.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

4 thoughts on “ARABESQUE – ΟΜΑΔΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s