Η «δωρική» λιτότητα της προσφοράς στον πολιτισμό

Το «Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη», που βασικός του προσανατολισμός είναι η προσφορά στην κοινωνία, στην παιδεία και στον πολιτισμό, σε μια «δωρική» τελετή, παρουσίασε το έργο της αναστήλωσης του κίονα του Ναού του Ολύμπιου Δία στην Ολυμπία, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι εργασίες της αναστήλωσης του Ναού με την επανατοποθέτηση ενός ολόκληρου κίονα της περίστασης και η παρουσίαση του δυτικού οπισθόδομου στους επισκέπτες της Ολυμπίας, που έχουν ξεκινήσει από το 2004, υποστηρίχθηκαν τεχνικά από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με την εποπτεία της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη.

Στο πλαίσιο των εργασιών, απομακρύνθηκαν τα ριζώματα λειχήνων από τον στυλοβάτη και τα δύο κιονόκρανα του οπισθόδομου, καθώς και από έναν σπόνδυλο κίονα και από το κατώτερο τμήμα του βορείου επικράνου της παραστάδας. Η βόρεια γωνία της παραστάδας αποκαταστάθηκε με οπλισμό τιτανίου και χυτού υλικού τεχνητού λίθου. Τα σπασμένα τμήματα του νότιου κατώτερου σπόνδυλου κίονα επανασυνδέθηκαν και συμπληρώθηκαν με τεχνητό λίθο, ενώ ακολούθησε η επεξεργασία των ραβδώσεων.

Ο Επίτροπος του Ιδρύματος, κ. Χ. Λεβέντης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερης σημασίας αναστήλωση του κίονα, υπογραμμίζοντας πως με το έργο αυτό, αναδεικνύεται εκτός από το ύψος και το μέγεθος του Ναού, το δέος που προκαλούσε ο Ναός του Δία σε όποιον τον παρατηρούσε. Ο Ναός θεωρείται ως η καλύτερη έκφραση της δωρικής αρχιτεκτονικής και στέγαζε το ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός, έργο του γλύπτη Φειδία. Επί αιώνες ήταν ένα από τα θεάματα που ο κάθε θνητός όφειλε να δει πριν πεθάνει. Ο διάκοσμός του Ναού δε,  αποτελεί ένα από τα εξοχότερα δείγματα του λεγόμενου Αυστηρού Ρυθμού της Πρώιμης Κλασικής γλυπτικής.

Μεταφορικά, η αναστήλωση αυτή συμβολίζει και την «ανόρθωση» του ελληνικού αναστήματος μπροστά στον σημερινό κατακερματισμό των αξιών και τον εκχυδαϊσμό που ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγείται, όταν δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τη σημασία που έχει η επιμονή και συνάμα η ευθύνη εκείνων που συνεχίζουν να προσφέρουν με τέτοιες πράξεις γενναιοδωρίας, στον πολιτισμό και στην κοινωνία.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου
Advertisement

2 thoughts on “Η «δωρική» λιτότητα της προσφοράς στον πολιτισμό

  1. Πολύ ζεστό άρθρο ! Συγχαρητήρια ακόμα μια φορά για τις καλλιτεχνικές σου λήψεις !

    Like

  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Οι όποιες θετικές ή και αρνητικές κριτικές, πάντα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη επειδή μας βοηθούν στο να βλέπουμε την πορεία μας.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s