Η Ολυμπια σε μαγευει

«Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στην Ολυμπία, η αίσθηση μιας μοναδικής ενέργειας με καταλαμβάνει, νοιώθω στο στέρνο μου μια αίσθηση δέους και ευφορίας μαζί, από την ιερότητα του χώρου».

Ναός της Ήρας (Ηραίον)

Σήμερα Κυριακή 18 Απριλίου 2021, εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).
Στην Ολυμπία οι επισκέψεις αυξημένες λόγω της ελευθέρας εισόδου, όπως μας δήλωσε αρχαιοφύλακας. Οικογένειες, ζευγάρια, μοναχικοί τύποι με φωτογραφικές μηχανές, περιδιάβαιναν τα μονοπάτια στην Ιερά Άλτι θαυμάζοντας και φωτογραφίζοντας το μοναδικό τοπίο. Αυτή η εποχή είναι ίσως η ομορφότερη για την Ολυμπία μιας και ανθίζουν οι κουτσουπιές (το λεγόμενο και «Δέντρο του Ιούδα») και δίνουν με το απαλό ροζ τους χρώμα μια χρωματιστή «πινελιά» στον καμβά με τους αμέτρητους τόνους του πράσινου και του γκρι, από τα δέντρα και τους αρχαίους κίονες.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της παραπάνω επετείου. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Μόνη παρατυπία η παρουσία αδέσποτων σκύλων, μιας και σύμφωνα με τους κανονισμούς και τον Νόμο που το προβλέπει, απαγορεύεται η παρουσία τους σε αρχαιολογικούς χώρους (Νόμος 4039/2012 – ΦΕΚ Α-15/2-2-2012, άρθρο 9, παρ. 10), γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά από τους επισκέπτες.

Copyright information
2021 @ Δημήτρης Παπαϊωάννου | Papaioannou photography 2021

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, video, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους (ηθικό δικαίωμα) έχει ο δημιουργός τους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s