Η Ελληνικη Επανασταση στην τεχνη

Ο Καραγκιόζης φουστανελάς του 1821

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διακοσιετηρίδας από την Ελληνική Επανάσταση, σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα, χρησιμοποιώντας την φιγούρα του θρυλικού Καραγκιόζη, σε μια αναπαράσταση εμπνευσμένη από πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων και ξένων ζωγράφων της εποχής του Ξεσηκωμού και μετέπειτα.

Ο Καραγκιόζης ήρθε στο μυαλό μου γιατί ήθελα να συνδέσω αυτό ποιυ θα έφτιαχνα με κάτι τόσο Ελληνικό και ταυτόχρονα τόσο οικείο που έχει σημαδέψει τα παιδικά μας χρόνια. Τον «έντυσα» τσολιά και του έβαλα στο χέρι την Σημαία της Ελλάδας, γαλάζια με λευκό σταυρό, που βασίζεται στην αυτοσχέδια σημαία που έφτιαξε ο Παπαφλέσσας αμέσως μετά την κατάληψη της Τρπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821) με ένα κομμάτι από το ράσο του και δυό λευκές λωρίδες από την φουστανέλα του οπλαρχηγού Καπετάν Κεφάλα!

Copyright information
2021 @ Δημήτρης Παπαϊωάννου | Papaioannou photography 2021

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, video, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους (ηθικό δικαίωμα) έχει ο δημιουργός τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s