Ο λοφος με τις αμυγδαλιες

Ο λόφος Δρούβα είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι ο πρώτος που κατοικήθηκε πολύ πριν τις ανασκαφές που έφεραν στο φως την Ολυμπία. Ο λόφος βρίσκεται δυτικά της πόλης και διατηρεί ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό, το παραδοσιακό του χρώμα. Παλαιότερα ήταν κατάφυτος από αμυγδαλιές, ενώ σήμερα ελάχιστες έχουν απομείνει για να θυμίζουν τις παλιές όμορφες μέρες, δίνοντας αυτήν την εποχή μια πινελιά που ξυπνά μνήμες των παιδικών μας χρόνων.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν βοσκοί Αρκάδες από πολλά μέρη της γειτονικής Γορτυνίας. Μαγούλιανα, Βυζίκι, Κορφοξυλιά, Καλιάνι, Δημητσάνα, Λουτρά Ηραίας, κά. Στο Δρούβα, όπως είναι ευρέως γνωστό το χωριό, γεννήθηκαν δύο σπουδαίοι Έλληνες, ένας στρατιωτικός και ένας φιλόσοφος. Ο Πραξιτέλης και ο Παναγιώτης Κονδύλης. Τα σπίτια τους στέκουν ακόμα και σήμερα άθικτα στο ίδιο σημείο, κρατώντας ζωντανή την ιστορία των δύο εξαδέλφων.

Λίγο πιο πάνω, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Αλφειού και στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, βρίσκονται οι τάφοι δύο Γερμανών αρχαιολόγων που ζήτησαν να θαφτούν εκεί, για να βλέπουν για πάντα την αγαπημένη τους Ολυμπία. Εκεί δίπλα τους είναι επίσης αναπαυμένος ο γνωστότερος φωτογράφος που έζησε και ανέδειξε την Ολυμπία με τις αναμνηστικές φωτογραφίες των επισκεπτών της! Μερικά μέτρα πιο κάτω, με θέα προς την πόλη, το παλιό σπίτι «των Γερμανών», όπου διέμεναν κάποιοι Γερμανοί Αρχαιολόγοι, ενώ σε μικρή απόσταση το σπίτι που για ένα βράδυ κοιμήθηκε ο πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας!

Copyright information
2021 @ Δημήτρης Παπαϊωάννου | Papaioannou photography 2021

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, video, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους (ηθικό δικαίωμα) έχει ο δημιουργός τους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s