Το χρωμα της Ολυμπιας

Το πιο χαρακτηριστικό δέντρο στην πανέμορφη κοιλάδα της Αρχαίας Ολυμπίας είναι αναμφισβήτητα η κουτσουπιά (Cercis Siliquastrum), που δίνει με τα εκπληκτικά της άνθη το ιδιαίτερο αυτό χρώμα στην Παγκόσμια Πόλη!

Η Παγκόσμια Πόλη της Ολυμπίας, χτισμένη σε απόσταση αναπνοής από την Ιερά Άλτι (Ιερό Άλσος) της Ολυμπίας, κρατά τα χαρακτηριστικά της αρχαίας τοποθεσίας που καθόλου άδικα χαρακτηρίστηκε «ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος»!
Ανάμεσα στα δυο ποτάμια της, τον Κλαδέο και τον Αλφειό, στους πρόποδες του Κρονίου λόφου σε μια καταπράσινη κοιλάδα, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε το «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο, του Ωραίου του Μεγάλου και τ’ Αληθινού»! Αυτός ο τόπος ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει αγνός, αμόλυντος και απείραχτος από την ματαιοδοξία και την καταστροφική μανία που – δυστυχώς – χαρακτηρίζει το γένος των ανθρώπων.

Cercis siliquastrum L.

Κουτσουπιά, (Κέρκις η κερατινοειδής) Δένδρο του Ιούδα
Δενδρύλλιο ή δένδρο ύψους 3-6 μ., φυλλοβόλο που ανθίζει Μάρτιο-Απρίλιο και ο καρπός του είναι καστανέρυθρος χέδρωπας με ωοειδή μελανά σπέρματα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο δέντρο της Μεσογειακής και ελληνικής υπαίθρου που ξεχωρίζει κάθε άνοιξη στους αγρούς με τα πυκνά μωβ άνθη της. Αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσσια όσο και στην ορεινή ζώνη. Φυτεύεται συχνά σε πάρκα στις πόλεις ως καλλωπιστικό φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα. Είδος κοινό της ελληνικής χλωρίδας στην διάπλαση των αείφυλλων σκληρόφυλλων. Στα Αγγλικά αναφέρεται ως «Δέντρο του Ιούδα» από παράφραση του «Δέντρου της Ιουδαίας» (Arbre de Judie). Είναι το πιο χαρακτηριστικό δένδρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας!

Copyright information
@ Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou photography 2020

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, video, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s