Abyssus abyssum invocat.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε φορά, ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η ηρωική μέρα της 25ης Μαρτίου 1821, αποκτά μια άλλη σημασία, μια αξία που ποτέ όσο ζούσα δεν ένοιωσα πιο ζωντανή από σήμερα.

Το Έθνος μας δοκιμάζεται σκληρά, είτε από οικονομικά μέτρα, είτε από την σύγχρονη δουλεία της παγκοσμιοποίησης, είτε από την εισβολή που επιχειρείται από τον «αιώνιο εχθρό» του, τους Τούρκους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δοκιμαζόμαστε κι εμείς σαν λαός και καθημερινά αποδεικνύουμε με την στάση μας και τις πράξεις  μας το αν είμαστε ή όχι τελικά ικανοί και άξιοι να ονομαζόμαστε Έλληνες.

Έπρεπε να συμβεί κάτι τόσο ανυπέρβλητα σκοτεινό και αόρατο ταυτόχρονα όπως αυτή η πανδημία, για να αναλογιστούμε με ποιόν τρόπο είχαμε ως σήμερα ζήσει, πώς δρούμε στο παρόν και τι όφελος θα έχουμε στο μέλλον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα επιλογές μας.

Αυτή η μέρα θα πρέπει να μας βάλει σε περισσότερες σκέψεις για το μέλλον της Πατρίδας, του Έθνους, της χώρας μας. Οι εχθροί είναι «προ των πυλών» και είναι επικίνδυνοι. Το παρήγορο είναι  πως ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που διαλαλούν την αγάπη στον άνθρωπο, στην ζωή, στο φως. Είδαν, άκουσαν, κατάλαβαν την πλεκτάνη και έλαμψε στο μυαλό τους η αλήθεια; Μάλλον ναι. Και ευτυχώς!

Η σημερινή μέρα, η διπλή χαρά και γιορτή για την Ελλάδα μας μαζί και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ας γίνει η απαρχή της βαθιάς μας συλλογής για τα λάθη του παρελθόντος και τις επιλογές που θα κάνουμε σαν λαός στο εγγύς μέλλον.

Animation εμπνευσμένο από την σημαία που προτάθηκε από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο τύπος της σημαίας αυτής, που κατασκευάστηκε με τις οδηγίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν από λευκό ύφασμα και έφερε τα σύμβολα του εφοδιαστικού των ιερέων της Φιλικής Εταιρείας -δηλαδή τον ιερό δεσμό με τις 16 στήλες και πάνω σε αυτόν ερυθρό σταυρό που τον περιέβαλλε κλάδοι ελιάς. Από τις δύο πλευρές του σταυρού βρίσκονταν σε πλάγια θέση δύο λογχοφόροι σημαίες με τα αρχικά ΗΕΑ-ΗΘΣ της επιγραφής «Ή Ελευθερία Ή Θάνατος».  Δείγμα αυτών των σημαιών είναι η μεγάλη σημαία του Γεωργίου Σισίνη που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. (animation by DELL’ ARTE | DPapaioannou)

Συλλογή από σημαίες της επανάστασης του 1821 και μεtαγενέστερα. Τα σημεία των εφοδιαστικών της Φιλικής Εταιρείας που χρησιμοποιούνται στις πρώτες επαναστατικές σημαίες υποδηλώνουν: η ημισέληνος ανεστραμμένη τη μέλλουσα πτώση του Οθωμανικού κράτους, η άγκυρα τη σταθερότητα του αγώνα, το φίδι την ιερότητα του σκοπού, ο σταυρός τη δικαιοσύνη και η κουκουβάγια τη φρόνηση με την οποία πρεπει να διεξαχθεί ο αγώνας.  (animation by DELL’ ARTE | DPapaioannou)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2020
Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography | DELL’ ARTE
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s