Βατος, ο ταπεινος ζωγραφος της γης

Rubus fruticosus L.

Βάτος (ή Ρούβος) ο θαμνώδης

«Ρούβος» είναι η επιστημονική ονομασία του κοινού μας «βάτου» που όλοι έχουμε δει να φυτρώνει στις άκρες των δρόμων και των χέρσων χωραφιών, ενώ αποτελεί και «μπελά» για τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια και ελαιώνες μιας και η κάθε προσπάθεια καταστροφής του μοιάζει ανώφελη. Έχει «συνήθεια» να «φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν»! Το όνομά του προέρχεται από τα Λατινικά από την λέξη ruber, που σημαίνει «κόκκινο». Ο βάτος είναι φαρμακευτικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες συγγραφείς Θεόφραστος και Διοσκουρίδης εκθείαζαν τις φαρμακευτικές αρετές των φύλλων του ενώ η παρουσία απολιθωμάτων αποδεικνύουν ότι τα βατόμουρα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων το οποίο αναφέρουν ο Αισχύλος και ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής!

Φωτογράφισα τα βατόμουρα σε μια ταπεινή γωνιά της Αρχαίας Ολυμπίας, με τους γλυκύτατους καρπούς του και τους άλλους «συνδαιτυμόνες», τα μικροσκοπικά μυρμήγκια που περιφέρονται στους μίσχους των φύλλων και του κορμού, ανάμεσα στα αγκάθια και την άγνωστη στους περισσότερους επιφάνεια με μικροσπκοπικές τρίχες  κορμού του.

Αισωπου Μυθοι | Ροια και μηλεα και ελαια και βατος

Ῥοιὰ καὶ μηλέα περὶ κάλλους ἤριζον· πολλῶν δ᾿ ἀμπισβητήσεων μέταξυ γενομένων, βὰτος ἐκ τοῦ πλησίον ἀκούσασα φραγμοῦ· Παυσώμεθα, εἶπεν, ὦ φίλαι, ποτὲ μαχόμεναι.
Ὁ μῦθος δηλοῖ ὅτι ἐν ταῖς τῶν ἀμεινόνων στάσεσι καὶ οἱ μηδενὸς ἄξιοι πειρῶνται εἶναί τι.

(Η ροδιά με τη μηλιά, μάλωναν για το ποιά είναι πιο όμορφη. Αφού είπαν πολλά και από τα δύο μέρη, βγήκε η βάτος και τους λέει: “αμάν πια, δεν θα σταματήσετε ποτέ να μαλώνετε;” Κι έτσι η βάτος έδειξε ανωτερότητα προς τα δέντρα που θεωρούνται ασύγκριτα ωραιότερα από την ίδια. Ενώ εκείνα με τη φιλονικία τους παρουσιάστηκαν ως κατώτερα.)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2019
Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s