Ελληνων Πασχα | Επιταφιος στην Ολυμπια

Κάθε χρόνο, την Μ. Παρασκευή, με συναισθήματα ανάμεικτα θλίψης και χαράς, οι γυναίκες της μικρής πόλης στολίζουν τον Επιτάφιο. Στην εκκλησία πηγαίνουν από νωρίς το απόγευμα, με πανέρια γεμάτα λουλούδια για τον στολισμό. Στα πρόσωπά σους βλέπεις  με πόση κατάνυξη και προσοχή, τοποθετούν τα λουλούδια στο σκαλισμένο ξύλο, ακουμπώντας το τρυφερά σαν να πρόκειται για κάτι ζωντανό. Μόλις τελειώσουν, εν χορώ μαζί με τον ιερέα ψάλλουν τους ύμνους που υποδεικνύει η μέρα. Μια μέρα θλίψης στις καρδιές των πιστών, θλίψη για την Σταύρωση και την Ταφή. Πάντα ο θάνατος συνταράσσει τις ψυχές. Δεν είναι εύκολο για μερικές να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, σαν να πρόκειται για κάποιο προσφιλές τους πρόσωπο….

Η ατμόσφαιρα συνεχίζει να είναι «βαριά» και το ίδιο βράδυ. Μετά τις 7, πρώτες οι γυναίκες που συμμετείχαν στον στολισμό έρχονται στην εκκλησιά για να καμαρώσουν αφ’ ενός τους κόπους τους και γιατί θέλουν να μην χάσουν ούτε στίχο από την συγκλονιστική λειτουργία της Ακολουθίας του Επιταφίου.

«Η ζωή εν τάφω», «Αι γενεαί πάσαι», «Ω γλυκύ μου έαρ»….

Με αυστηρότητα και με συγκατάβαση ολοκληρώνεται το «η ζωή εν τάφω» και ξεκινά η περιφορά στους δρόμους της πόλης. Στους ώμους σηκώνεται ο Επιτάφιος από τους μαυροφορεμένους άντρες. Τα παιδιά που βοηθούν στο ιερό σηκώνουν τα ξαπτέρυγα και τον σταυρό ο Πέτρος κάθε χρόνο!

«Εδώ σταματάμε» λέει κάποια στιγμή ο παπάς, δηλώνοντας την στάση που θα κάνουν, πάνω στο λευκό σεντόνι με τα ροδοπέταλα που έχουν στρώσει ανά γειτονιές οι πιστοί. Με απαλές κινήσεις προσκυνούν, τα παιδιά χώνονται κάτω από τον Επιτάφιο και περνούν, μια κίνηση που συμβολίζει την μετάβαση.

Σε λίγο στέκονται ορθοί οι άντρες στην πόρτα της εκκλησίας για να περάσουν όλοι από κάτω.

«…σφραγίσαντες τον τάφον μετά της κουστωδίας» είναι πάντα η φράση εκείνη που σε κάνει να ανατριχιάζεις και να νοιώθεις πως έζησες το Θείο Δράμα για άλλη μια φορά, με τον ίδιο πατροπαράδοτο τρόπο που έμαθες παιδί.

Καλή Ανάσταση!

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2016 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s