Ενδυμα Περιπατου | Walking Attire

Ένδυμα Περιπάτου | Walking Attire

Εικαστική Έκθεση εμπνευσμένη από την ανέκδοτη ομότιτλη ποιητική συλλογή του Μένη Καλαντζόπουλου.

 

Από 24 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2014, Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου

 

«…όταν περιπέσω σε πλήρη παλαιότητα

σκόρπισε τα όστρακα που μάζεψα στον τάφο μου,

ανθολόγησε το περιεχόμενο της ζωής μου

και φύσηξε την άμμο από τα δάκτυλά σου.

Χαίρε»

 

Ο Μένης Καλαντζόπουλος, ο Πυργιώτης ποιητής που με το έργο του πλούτισε την κληρονομιά της πόλης του, έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε εδώ, ανθρώπινος και καθημερινός, ζεστός και φιλικός, ήταν «πάντα παρών, μέσα σε όλα, πάντα δραστήριος και εκρηκτικός, προσηνής και ευγενής, χαρούμενος και ευχάριστος, καλός φίλος. Πάντα, καλός φίλος!», όπως εξίσου ζεστά τον περιγράφει ο καλός του φίλος κ. Ν. Δουφεξής.

Η πρωτοβουλία της εικαστικής έκθεσης, ανήκει στην επίσης Πυργιώτισσα εικαστικό κα. Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, προς τιμήν του Ηλείου ποιητή και το άγνωστο για τους περισσότερο νεότερους κατοίκους έργο του.

Συμπαραστάτες σε αυτό της το εγχείρημα, οι οικογενειακοί φίλοι του αείμνηστου Μένη, η Ιστορικός Τέχνης κα. Αννίτα Πατσουράκη και ο ιδιοκτήτης της Kourd Gallery, κ. Χάικ Κουρντ.

Η παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης βασίστηκε στην εξέλιξη της ανάγνωσης των ποιημάτων. Το περιεχόμενο της ποιητικής συλλογής, συνοδεύει με επιλεγμένους στίχους τα εικαστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, απόλυτα χαρακτηριστικά δείγματα του δημιουργικού ύφους του εκάστοτε καλλιτέχνη, μεταφράζοντας σε εικόνα τον εύστοχο στίχο και την πνευματική οξυδέρκεια του ποιητή.

Οι εικοσιπέντε συμμετέχοντες εκλεκτοί καλλιτέχνες είναι διεθνούς εμβέλειας με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις:

Άγγελος, Αδριανός, Στάθης Βατανίδης, Εριέττα Βορδώνη, Δημοσθένης Δαβέττας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, Αγγέλικα Κοροβέση, Δημήτρης Κοροβέσης, Μαρία Κτιστοπούλου, Νίκος Μουρίκης, Ρούλη Μπούα, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Σύνη Παπαγιάννη, Μανώλης Πεταλάς, Βαγγέλης Ρήνας, Χρήστος Σαρακατσιάνος, Νινέτα Σμυρλή, Κώστας Σπυριούνης, Θωμάς Τουρναβίτης, Νίκος Φλώρος και Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Τιμής ένεκεν, εκπορευόμενα από ιδιωτικές συλλογές εκτίθενται έργα των Γ. Τσαρούχη και Δανιήλ.

 

«Η υλοποίηση ενός οράματος, η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας και του υπερβατικού εαυτού μας, αφιερώνονται στη διάθεση προσφοράς, στη δημιουργική έκφραση και στην κινητήρια δύναμη που ο Οδ. Ελύτης μας προτρέπει: Ανάγκη να μετατρεπόμαστε κάθε στιγμή σε εικόνα».

Αννίτα Πατσουράκη
Ιστορικός Τέχνης

Ευχαριστώ θερμά την κα. Εβίτα Κανέλλου-Δουφεξή, για την πολύτιμη βοήθειά της .

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2014 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s