ΑΡΤΟΣ – ΟΙΝΟΣ – ΕΛΑΙΟΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Στο διήμερο Φεστιβάλ Αγροτουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 & 11 Αυγούστου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που ως κύριο άξονα είχαν την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων και της παράδοσης του τόπου μας.

Από τα υπέροχα ψωμιά και αρτοσκευάσματα μέχρι τα παραδοσιακά γλυκά, τα κάθε λογής χειροποίητα αντικείμενα και προϊόντα, παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι στο σπίτι ή στις δουλειές τους, όλα αυτά συγκεντρώθηκαν χάρη στην αγάπη και το ενδιαφέρον τόσο των διοργανωτών όσο και των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ, και έτσι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν «από κοντά» και να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τον πλούτο της τοπικής μας παράδοσης και κουλτούρας.

Παράλληλες εκδηλώσεις και δρώμενα, χορευτικά και θεατρικά, μα πάνω απ’ όλα η συμμετοχή του κόσμου που πιστεύω πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έφεραν ακόμα μια φορά την κοινωνία κοντά, δείχνοντας πως μόνο με την συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον προσωπικό μόχθο για το γενικό «καλό» και όχι μόνο του εαυτού μας, μπορεί αυτή η πολύπαθη κοινωνία μας να προοδεύσει και να ξαναβρεί τον χαμένο δρόμο της, που της «επέβαλλαν» οι ελεύθερη αγορά και η παγκοσμιοποίηση.

Η Ελληνική κοινωνία και η κουλτούρα της, είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στο DNA του Έλληνα, είναι δύσκολο να ξεριζωθούν και ακόμα πιο δύσκολο να ξεχαστούν, αρκεί να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι «υποστηρικτές» τέτοιων προσπαθειών, για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος απομάκρυνσής μας από τις αξίες του Έθνους μας και του Πολιτισμού μας.

Με σχεδόν αυτά τα λόγια, αναφερόμενος όμως στην Ολυμπία, ο καθηγητής Ροσέτι, ο οποίος είχε την μεγαλοπρεπή και τιμητική για την Ολυμπία ιδέα να ευαισθητοποιήσει τον Κόσμο, με την εξής απλή «ερώτηση»: Η Ολυμπία και η Ελλάδα, έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο Πολιτισμό και στον Κόσμο, ο Κόσμος και ο Πολιτισμός, τι έχουν προσφέρει στην Ολυμπία και στην Ελλάδα;

Οι απαντήσεις θα δοθούν το 2017, σε παγκόσμιο συνέδριο εδώ στην Ολυμπία, για να αποφανθεί η Φιλοσοφική Κοινότητα και να απαντήσει σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα.

Εν κατακλείδι, αυτό το αυθεντικό «πανηγύρι» πολιτισμού, στηριγμένο στην τοπική παράδοση και στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, μήπως θα μπορούσε να ήταν η απάντηση σε όλους εκείνους που λένε πως ο σύγχρονος Έλληνας, έχει  χάσει την ταυτότητά του, πως περιφέρεται ως άλλος «Οδυσσέας» στα άγρια πελάγη της οικονομικής πολιτικής των μεγαλοτραπεζιτών, που αγνοεί την παράδοσή του και «σνομπάρει» κάθε τι ελληνικό σαν να είναι μιαρό, που μιμείται τις «ξένες» κουλτούρες μη μπορώντας να διακρίνει την ίδια του την ιστορία;

Σίγουρα δεν είναι αρκετά ούτε τα πανηγύρια, ούτε τα φεστιβάλ και τα συνέδρια της Φιλοσοφίας. Είναι πια απαραίτητο, να βρεθεί ο τρόπος που θα στρέψει όλη την κοινωνία προς μια αναζήτηση της πραγματικής της ταυτότητας και που θα την βοηθήσει να απαλλαγεί από τα ούτως ή άλλως ξένα στοιχεία που την έχουν κατακλύσει, εστιάζοντας στις δυνάμεις και τις ικανότητές της, το μεράκι και την αγάπη της για το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι: Πολιτιστικοί σύλλογοι Πελοπίου, Πλατάνου, Αχλαδινής, Νεμούτας, Κούμανι, Λάλα, Λάσδικα,  Αρχαίας Πίσσας, Βασιλακίου, Δίβρης, Αντρωνίου, «Ωλονός» Φολόης, Κακοταρίου, Νεράιδας, Στρεφίου, Φλόκα, Σμίλα, Χελιδονίου, Λιναριάς, Ομάδες πολιτών, Ομάδες παραγωγών & Ομάδες γυναικών των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας «Ερμής», Φυσιολατρικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s