Το Δρυοδάσος Φολόης σε επικίνδυνο αδιέξοδο!

 2012 papaioannou dimitris

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΥΟΔΑΣΟΣ – ΩΛΟΝΟΣ  – ΚΟΥΜΑΝΙ 20 ΟΚΤ. 2012

Πραγματικά, το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Δρυοδάσος της Φολόης από την ανεξέλεγκτη λαθροϋλοτομία είναι μεγάλο, και αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο.

Όμως, επειδή συνήθως δεν βλέπουμε τους λόγους που δημιουργούν το πρόβλημα αλλά ψάχνουμε να βρούμε μια «λύση» όπως-όπως, θα θέλαμε εδώ να αγγίξουμε και τις δύο «πλευρές» του προβλήματος και να αξιολογήσουμε πιο σφαιρικά το πρόβλημα, ακούγοντας όχι μόνο την μία πλευρά αλλά και τη θέση των ντόπιων κατοίκων του Κούμανι.

Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν μεγαλώσει μέσα στο Δάσος και το Δάσος είναι η ζωή τους.

Ζουν από αυτό, ζεσταίνονται από αυτό, το Δάσος είναι η οικογένεια, το φαγητό και ο «Θεός» τους.

Δεν υπάρχει δραστηριότητα που να μην αφορά στο Δάσος «τους».

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν. Οι γέροι πρέπει να ζεσταθούν. Οι γυναίκες να ανάψουν το φούρνο. Να φτιάξουν τις αυλές και τις σκεπές των σπιτιών τους. Έτσι έμαθαν, έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν.

Ως εκ τούτου, επιχειρούμε μια εκ νέου προσέγγιση του προβλήματος, αναφερόμενοι και στις δυο πλευρές και αφήνοντάς σας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Για τον ανίδεο, τον «ξένο», που δεν μπορεί να καταλάβει το νόημα αυτής της «συνύπαρξης» των δύο, ακούγεται  – και αναμφισβήτητα είναι – σημαντική η πρόταση του Συλλόγου «Ωλονός»,  για «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΦΟΛΟΗΣ».  Όμως για τον ντόπιο; Τι του λέει ευθέως;  Μήπως του λέει : «θα κάνουν «άλλοι» κουμάντο και όχι εσύ πια;» Μήπως τον κάνει να ανησυχεί και να του δημιουργεί κάθε είδους ανασφάλειες;

Και από την άλλη, οι ντόπιοι κάτοικοι, έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς και με τον σωστό τρόπο και κόπο, που χρειάζεται, για να μπορέσει να καταλάβει που ενδεχομένως να κάνει κάτι χωρίς να μπορεί να καταλάβει τις αρνητικές συνέπειες του;

Από κουβέντες που είχαμε με ντόπιους, είμαστε πεπεισμένοι πως έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται όταν το πρωτακούνε. Τέτοιες προτάσεις τους φοβίζουν, τους κάνουν να νοιώθουν «ξένοι» στον ίδιο τον τόπο τους.

Ποια είναι λοιπόν η «τακτική» που θα πρέπει να ακολουθηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί η «χρυσή τομή» ;

Από έρευνες και ενδελεχή ενασχόληση με το «πρόβλημα» της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης του Δρυοδάσους της Φολόης, φαίνεται πως η κατάσταση απλά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ο παρατηρητής δεν μπορεί να καταλάβει ποιος έχει δίκιο.

Για την ιστορία, θα αναφέρω τα γεγονότα έτσι όπως έχουν διαδραματιστεί και που κανείς δεν φαίνεται να αμφισβητεί.

Την αποκλειστική διαχείριση του Δάσους, συνήθιζε να την έχει το Δασαρχείο Πύργου. Αυτό καταμετρούσε τα δέντρα και με τη βοήθεια των κατοίκων, έκοβε τα ξύλα και τα διακινούσε στο εμπόριο.

Το 2000, ο δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος της βουλής, Άγγελος Μαρκόπουλος, κατάφερε με παρέμβασή του και εξεδόθησαν 4 αποφάσεις του ΣτΕ το 1999 και 2000 που απαγόρευαν στον Δα­σάρχη Πύργου, να κόβει 9000 βελανιδιές κατ’ έτος και άλλα τόσα οι λαθροϋλοτόμοι.

Παραθέτουμε μέρος της απάντησης στον τότε Δήμαρχο Φολόης, που διαφωτίζει πλήρως την υποθεση με τα όσα αναφέρει:

«…Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, ποιες ενέργειες ή προσπά­θειες ή αποφάσεις πήρατε για να αναδείξετε αυτό το θεσπέ­σιο Δρυοδάσος της Φολόης; Τι κάματε για να μην το κόβουν και το πουλάνε οι λαθροϋλοτό­μοι; Τι κάματε για να μη μεγα­λώνουν και επεκτείνονται τα χωράφια, εις βάρος του δά­σους; Μήπως κλείσατε τις μά­ντρες των λαρθοϋλοτόμων ή των εμπόρων ξυλείας που είναι κοινή διαπίστωση ποια ξυλεία πωλούν; Μήπως σταματήσατε κανένα φορτηγό από εκείνα που περνούν τίγκα στο Λάλα με χλωρή βελανιδιά από το δά­σος για πούλημα; Μήπως ζητή­σατε αναβάθμιση του Δασονο­μείου του Λάλα με εκτός περιο­χής δασικούς; Μήπως κάνατε κανένα σώμα εθελοντών για να σωθεί το δάσος από την λαθροπώληση; Ή μήπως κάνατε κανένα δημοσίευμα να μην πη­γαίνουν οι κυνηγοί με τα χιόνια στο δάσος και πιάνουν τους ά­μοιρους λαγούς από τα αυτιά ή τους σκοτώνουν στα δέκα μέ­τρα μέσα στα χιόνια, αποδει­κνύοντας έτσι το ποιόν τους; Ή μήπως αναδείξατε το Δρυο­δάσος όπως ο Δήμαρχος Λασιώνος ανέδειξε εκείνο το υβρίδιο δρυός που έχει, όπου εντούτοις έρχονται πενήντα χιλιάδες Πατρινοί την 1η Μαΐου; Ή μήπως ενεργήσατε ή ενεργείτε για να καθαριστεί από σκουπίδια όπως κάνει ο Δήμαρχος Λασιώνος με 3-4 εργάτες; Ή μήπως ενεργήσατε για να κάνουν κατασκηνώσεις μέσα στο δάσος για τα παιδιά των υ­παλλήλων της Εθνικής, Εμπο­ρικής, Alpha bank, Eurobank, υπουργείων, Βουλής που πάνε αλλού, ώστε να βρουν δουλειά και 300 και πλέον άνεργοι της περιοχής; Ή ενεργήσατε ώστε να εμπλουτιστεί το δρυοδάσος με κάποια είδη πτηνών ή κά­ποια ελάφια ή κάποια χοιρίδια ώστε να δώσετε ώθηση στον τουρισμό; Τίποτα από αυτά, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχετε κάμει. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο Δήμαρχος που επί Δημαρχίας του οι υλοτόμοι κατέφαγαν και ξεπούλησαν το θεσπέσιο δρυοδάσος της Φολόης, αυτό το στολίδι που μας έδωσε η φύσις και το εκμεταλλεύονται ατιμώρητοι κάποιοι…»

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, υπάρχει όντως ένα μείζον πρόβλημα με το Δρυοδάσος, πλην όμως, θα πρέπει να επισπευτούν οι όποιες διαδικασίες ώστε το Δρυοδάσος να πάψει να κινδυνεύει. Και πιστεύουμε πως δεν κινδυνεύει μόνο από την λαθροϋλοτομία αλλά από μια άλλη, πιο ύπουλη «ασθένεια» που κατατρύχει την ανθρωπότητα από τις απαρχές της παρουσίας της στον κόσμο: την απληστία και την ανευθυνότητα.

Επειδή το θέμα είναι λεπτό και επειδή, ο στόχος μας πρέπει να είναι η «χρυσή τομή», δλδ. με λόγια χωριάτικα, «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα πρέπει να επιτευχθούν «συμμαχίες» που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητες, και θα πρέπει ΟΛΟΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να σωθεί το Δρυοδάσος της Φολόης.

Τα δικά μας συμπεράσματα είναι τα εξής:

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης είναι στολίδι και Μνημείο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης αποτελεί για τον τόπο, ο,τι και ο Ερμής του Πραξιτέλους στην Ολυμπία και οι κολώνες του Ναού του Δία.

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, είναι Πηγή Ζωής για τους ντόπιους κατοίκους

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, πρέπει να προστατευθεί, δεν επιτρέπεται να συμβάλλουμε στην καταστροφή του, γιατί πολύ απλά θα είναι σαν καταστρέφουμε τον ίδιο τον εαυτό μας.

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, δεν είναι «Ναός του Εμπορίου»

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, πρέπει να κερδίσει ξανά την αγάπη του κόσμου και τον σεβασμό του

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, είναι και θα πρέπει να παραμείνει όμορφο, μοναδικό και υγιές

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, θα πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας

♦ Το Δρυοδάσος της Φολόης, θα πρέπει να συνεχίσει να ανήκει στον ντόπιο κάτοικο, χωρίς να του στερεί τη χαρά και την ικανοποίηση να το χαίρεται και να το φροντίζει όπως έχει μάθει να κάνει

και τέλος,

♦ το Δρυοδάσος της Φολόης, θα πρέπει να γίνει το σήμα κατατεθέν της Νότιας Ελλάδας, με την συμβολή και τη βοήθεια όλων μας.

__________________________________________________________________

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

copyright © 2012 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s