Note book

Με δεδομένο ότι η φωτογράφιση γάμου είναι η πιο απαιτητική απ’ όλες τις υπηρεσίες που παρέχουμε και επειδή είναι κάτι που δεν επαναλαμβάνεται, θέλουμε να σας βάλουμε λίγο στο κλίμα, λύνοντας μεγάλο μέρος από τις απορίες σας και στοχεύοντας στην ενημέρωσή σας γενικότερα, ως προς τον τρόπο που λειτουργεί ο επαγγελματίας φωτογράφος.

 

Πώς ακριβώς εργάζεστε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και ποιες είναι οι απαιτήσεις σας από τον πελάτη σας;

Η σχέση μας με τη φωτογραφία είναι αυτή που μας καθορίζει και την ποιότητα και τον τρόπο δουλειάς. Εάν καταφέρουμε να αποδώσουμε το ύφος και την αίσθηση της στιγμής, αυτό είναι για εμάς το μεγαλύτερο επίτευγμα. Στην πρώτη συνάντηση με τον πελάτη μας, εξηγούμε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνει αυτός και τι θέλουμε να πετύχουμε εμείς. Οι απαιτήσεις μας είναι τέτοιες που θα μας επιτρέψουν να παρουσιάσουμε εμείς τη δουλειά μας όσο καλύτερα γίνεται. Αφού ακούσουμε τι έχει να μας πει ο πελάτης μας, κάνουμε ένα προσχέδιο και το πλάνο που εμείς επεμβαίνουμε, χωρίς να αλλοιώνεται η αρχική σκέψη του πελάτη μας. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες συνήθως, που ο πελάτης λόγω απειρίας δεν μπορεί να αντιληφθεί και εκεί εμείς «συμπληρώνουμε» τα κενά, προκειμένου να αποδοθεί ολοκληρωμένα το γεγονός.

Ποιές εγγυήσεις παρέχετε για το τελικό αποτέλεσμα;

Στην επιχείρησή μας, είμαστε υπεύθυνα δίπλα σας, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεγονότος που φωτογραφίζουμε, όπως επίσης είμαστε υπεύθυνοι για το τελικό προϊόν, αφού όλες οι ενδιάμεσες διαδικασίες, από τη λήψη έως την τελική παρουσίαση του άλμπουμ, είναι μέλημά μας και προσωπική μας δουλειά. Δεν αναλαμβάνει κανείς άλλος – πέραν των συνεργατών μας που έχουν επιλεγεί με βάση τα δικά μας κριτήρια – καμία εργασία, από τη φωτογράφιση έως την επεξεργασία των σαλονιών του άλμπουμ.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που δουλεύετε και ποιος είναι αυτός;

Έχουμε 25 χρόνια εμπειρία στο χώρο της φωτογραφίας και αυτό μας κάνει να γνωρίζουμε αρκετά, τόσα όσα μπορούν να σας διασφαλίσουν πως οι υπηρεσίες μας θα σας ικανοποιήσουν στο έπακρο. Παρέχουμε φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις, στις οποίες έχουμε αναλάβει και το δύσκολο έργο του post processing, δλδ. της γραμμής παραγωγής, εκτός από την εκτύπωση άλμπουμ και την προμήθεια των υλικών (άλμπουμ, κλπ), που και τα οποία έχουν επιλεγεί για την υψηλή τους ποιότητα.

Με ποιόν τρόπο «διαχειρίζεστε» τα ψηφιακά σας αρχεία και τι δικαιώματα έχουμε σε αυτά;

Τα ψηφιακά αρχεία (και παλαιότερα τα φιλμς), εμπεριέχουν το πνευματικό δικαίωμα του φωτογράφου, όπως ακριβώς και ένα περιουσιακό του στοιχείο (το σπίτι του) βάση Νόμου 2121/93. Ανήκουν σε αυτόν και αυτός έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης τους και διαχείρισής τους, που είναι βέβαια σύμφωνος με τον Κώδικα Δεοντολογίας του φωτογράφου. Έτσι, είναι στην διακριτή του ευχέρεια να τα διαθέτει ή όχι κατά την κρίση του. Μπορεί αν θέλει να τα χαρίσει ή να τα πουλήσει, αλλά το αρχικό του πνευματικό δικαίωμα παραμένει στον ίδιο, εκτός και αν το παραχωρήσει εγγράφως. Αυτό σημαίνει πως, τα ψηφιακά αρχεία, επειδή αποτελούν ιδιοκτησία του, όπως ακριβώς οι μηχανές του ή τα εργαλεία του, δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στον πελάτη του να του τα παραχωρήσει, εάν υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Επιπρόσθετα, τα ψηφιακά του αρχεία, του εξασφαλίζουν και ένα μικρό μεν αλλά σοβαρό επιπλέον εισόδημα, από την μετέπειτα χρήση τους (επανεκτυπώσεις, μεγεθύνσεις κλπ). Σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλές, πριν την συμφωνημένη εργασία που θα παρέχει στον πελάτη του, να υπάρχει συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών, που διευκρινίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που μπορεί να τα χρησιμοποιεί, όπως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού και του πελάτη του.

Πώς γίνεται η επιλογή των φωτογραφιών για ένα άλμπουμ;

Η παρουσίαση ενός ψηφιακού άλμπουμ, είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της όλης δουλειάς που έχει προηγηθεί. Δίνοντας όλο το βάρος στην αποτύπωση των συναισθημάτων εκείνης της μέρας κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης, πρέπει ανάλογα να βρεθεί και ο σωστότερος τρόπος, παρουσίασης μέσα από το άλμπουμ. Επιλέγουμε εμείς τις καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, φροντίζοντας πάντα να μην «χαθεί» κανένα σημαντικό μέρος από την όλη διαδικασία. Στην προ-digital εποχή, στα άλμπουμ τοποθετούνταν φωτογραφίες διαφόρων μεγεθών, είτε έγχρωμες είτε ασπρόμαυρες, επικολλώμενες πάνω στο κάθε φύλλο. Σήμερα, κάνουμε κάτι ανάλογο, με τη μόνη διαφορά ότι η ψηφιακή επεξεργασία σε συνδυασμό με την εκτύπωση εξ’ ολοκλήρου πάνω σε ένα ενιαίο φύλλο (σαλόνι) φωτογραφικής ποιότητας, έχει κάνει ακόμα πιο ελκυστική την παρουσίαση. Εμείς προβάλλουμε με κλασσικό τρόπο τις φωτογραφίες σας, χωρίς εμφανή επεξεργασία που συχνά καταστρέφει την αισθητική των φωτογραφιών, χωρίς υπερβολές, δίνοντας βάρος στην ατμόσφαιρα που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες μας.

Ποιες άλλες υπηρεσίες προσφέρει η επιχείρησή σας;

Έχουμε ενσωματώσει υπηρεσίες που «συγγενεύουν» με την εξελιγμένη μορφή της σύγχρονης φωτογραφίας, αφού είναι τις περισσότερες φορές αναπόσπαστο κομμάτι τους. Απ’ τα πρώτα μας βήματα στο χώρο, έχουμε συνδυάσει αυτά τα τρία βασικά πεδία (φωτογραφία, ζωγραφική, γραφιστική) με στόχο να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας προς όφελος και του πελάτη και του δικού μας. Αυτό όπως αποδείχτηκε στην 25ετή πορεία μας, μας βοήθησε έτσι ώστε, σε ό,τι κάνουμε, να έχουμε τον πλήρη έλεγχο ως προς το αποτέλεσμα, που έχει τη δική μας αισθητική και ματιά. Δεν το επιλέξαμε σκεπτόμενοι «επιχειρηματικά», αλλά γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε, το εξελίσσουμε και αφού πρώτα-πρώτα είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να ανταποκριθούμε, το προτείνουμε στον πελάτη μας με μόνη παράμετρο την ενιαία αισθητική.

Συμβουλές για τον γάμο σας.

Να έχετε πάντα κατά νου πως ο φωτογράφος σας πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει «γνωστός» σας. Είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους δύο. Η επιτυχής φωτογράφιση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Πρέπει να μάθετε τι θέλει από εσάς, ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχετε, πώς να στήνεστε ή πώς να κινείστε. Αυτό δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την συμπεριφορά σας, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί απλά η φωτογραφία – και ο φωτογράφος – λειτουργεί εξιδανικεύοντας αυτό που βλέπει, απομονώνοντας μια στιγμή και κάνοντάς την έργο τέχνης. Έτσι, καλό είναι να γνωρίζεται τι απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό και μόνο ο φωτογράφος σας μπορεί να σας το πει. Γι’ αυτό χρειάζεται να του δείξετε εμπιστοσύνη και να τον «μάθετε».

Για να γίνει μια ολοκληρωμένη φωτογράφιση, από την προετοιμασία του γαμπρού και της νύφης, έως την ώρα που τελείται το μυστήριο και μέχρι και τη φωτογράφιση της επόμενης μέρας, χρειάζεται να τηρηθούν κάποιες μικρές προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν όμως πολύ, μιας και η φωτογραφία γάμου είναι μια ειδική φωτογράφιση που έχει απαιτήσεις.

Αρχίζοντας από το make up και το χτένισμα της νύφης, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας κατά την παράδοση, συμβουλεύουμε πως είναι πολύ σημαντικά στοιχεία μιας και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την σε εισαγωγικά «απαίτησή» της να είναι όμορφη τη μέρα του γάμου της. Το μακιγιάζ πρέπει να είναι κατάλληλο και απαιτείται ο επαγγελματίας που θα το αναλάβει να γνωρίζει αυτήν την «ειδική» υπηρεσία. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί βέβαια να τις πει καλύτερα ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το μακιγιάζ είναι απαιτητικό και ειδικό.

Ο/η κομμωτής/τρια, πρέπει εξίσου να γνωρίζει άψογα τη δουλειά του και να εφαρμόσει ή να προσαρμόσει το χτένισμα που θα κάνει, στον χαρακτήρα και το ύφος της νύφης.

Σημαντικό είναι να έχετε κατά νου ακόμα και την επιλογή του δωματίου που θα σας κάνουν το μακιγιάζ (ή για το γαμπρό, όπου θα ντύνεται). Η εικόνα ενός ακατάστατου δωματίου, όπου ο καθένας τρέχει από εδώ και από εκεί και παρεμβάλλεται ανάμεσα στον φωτογράφο και το πρόσωπο που φωτογραφίζει, δεν βοηθά αλλά μπορεί και να καταστρέψει τυχόν εκφράσεις και πόζες που θα μπορούσαν να δείξουν το τι γίνεται εκείνη τη στιγμή. Φροντίστε λοιπόν το χώρο που θα υποδεχθείτε τον φωτογράφο και εάν είναι ανάγκη, αφαιρέστε και περιττά πράγματα ή έπιπλα που δείχνουν μια προχειρότητα και μια αναστάτωση. Βάλτε ένα ωραίο βάζο με λουλούδια ή ένα νέο επιτραπέζιο φωτιστικό, τοποθετείστε μια πολυθρόνα με στυλ, αλλάξτε τις κουρτίνες μόνο για εκείνη τη μέρα και τέλος, έχετε το νυφικό και τα γαμπριάτικά σας σε τάξη, όπως και όλα τα αξεσουάρ σας (παπούτσια, βέρες, μανικετόκουμπα, ανθοδέσμη κλπ).

Σημαντικό επίσης στοιχείο για την ολοκληρωμένη φωτογράφιση είναι, να γνωρίζει και ο στενότερος οικογενειακός κύκλος της νύφης και του γαμπρού, το «πρόγραμμα» και το σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί. Ο καθένας από τους δικούς σας ανθρώπους που θα σας πλαισιώνουν, πρέπει να έχει μια «θέση» και να την τηρήσει μέχρι το τέλος. Είναι σημαντικό, πού θα καθίσει, πώς θα είναι ντυμένος, τι θα κάνει κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν τη μέρα που θα γίνει το πρώτο ραντεβού με τον φωτογράφο και είναι κρίσιμα έως πολύ απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν.

Ένα άλλο στοιχείο που βέβαια είναι σημαντικό και ίσως το ίδιο κρίσιμο με όλα τα υπόλοιπα, αλλά αφορά καθαρά το φωτογραφικό κομμάτι της δουλειάς του φωτογράφου, είναι η επιλογή της ώρας του μυστηρίου. Συνήθως οι γάμοι στη χώρα μας γίνονται χωρίς να θεωρείται σημαντικό το «τι ώρα». Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο μόνο και μόνο για έναν λόγο. Τον φωτισμό. Η φωτογραφία είναι η «καταγραφή του φωτός» και οπωσδήποτε η επιλογή του κατάλληλου φωτισμού, είναι το Α και το Ω. Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε το γάμο σας έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό φως μετά την τέλεση του μυστηρίου, που θα είναι ένα επιπλέον στοιχείο και που θα προσδώσει στις φωτογραφίες που συνήθως ακολουθούν το μυστήριο, ένα επιπρόσθετο καλλιτεχνικό ύφος. Άλλο είναι να έχουμε έναν κατάμαυρο ουρανό σε κάθε φωτογραφία και άλλο είναι να υπάρχει το γλυκό φως του σούρουπου. Έτσι, οι φωτογραφίες σας αποκτούν την «πινελιά» εκείνη που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Τώρα ας μιλήσουμε για την γενική συμπεριφορά και στάση των μελλονύμφων. Αυτό που είναι φυσιολογικό για εσάς στην κάθε μέρα σας, πρέπει να το πάρει ο φωτογράφος και να το αναδείξει, χωρίς να φαίνεται στημένο και ψεύτικο. Αυτό σημαίνει πως το ζευγάρι, πρέπει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται φυσιολογικά και με την άνεση που έχει όταν είναι σε δικό του χώρο. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω του και όλοι οι καλεσμένοι περιμένουν να τους δουν στην καλύτερή τους φόρμα. Να είστε χαλαροί, εύθυμοι, να κάνετε ό,τι ακριβώς κάνετε και στην καθημερινότητά σας χωρίς να σκέφτεστε το πώς σας βλέπουν οι άλλοι. Αυτό που κάνετε εσείς καλά και χαλαρά, είναι αυτό που περιμένουν από εσάς. Σίγουρα δεν θα περιμένουν να σας δουν σφιγμένους και υποτονικούς, αλλά ευδιάθετους και αεικίνητους μέσα στο χώρο.

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο.

Για να κάνουμε τις στιγμές σας όσο το δυνατόν λαμπερότερες και να αναδείξουμε το γεγονός του γάμου σας, σε όσο πιο εξιδανικευμένη μορφή γίνεται, χωρίς να το παραποιήσουμε αλλά να παρουσιάσουμε μόνο εκείνα τα στοιχεία που θα σας κάνουν να ευχαριστηθείτε και να ευχαριστιέστε κάθε φορά που ανοίγετε το άλμπουμ σας και το βλέπετε με τους φίλους σας όσα χρόνια και αν περάσουν, δείτε μας ως δικό σας άνθρωπο. Η καλλιτεχνική μας φύση που μας επιβάλλει τον τρόπο που θα δουλέψουμε, δεν μπορεί να εκφραστεί εάν δεν μας «αφήσετε» το ελεύθερο να δημιουργήσουμε. Εμείς από τη μεριά μας, προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, να κάνουμε εκείνο το διαφορετικό, εκείνο το μοναδικό που από το απλό μάτι ξεφεύγει. Είναι η λεπτομέρεια που μας έλκει. Δεν είναι σκοπός μας η απλή καταγραφή του γεγονότος, αλλά η παρουσίαση του συναισθηματικού σας κόσμου εκείνη τη μέρα, μέσα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται. Αυτό και μόνο, αποτελεί το λόγο που θέλουμε να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε πριν και μετά από κάθε γάμο να επιτυγχάνουμε. Το μυστήριο του γάμου, είναι και για εμάς ένα μυστήριο, που θα προσπαθήσουμε να «εξηγήσουμε» με σεβασμό, με διακριτικότητα, με αγάπη. Δεν θα έχουμε επιτύχει αν δεν το καταφέρουμε αυτό, όσο καλές φωτογραφίες και να έχουμε κάνει. Στις φωτογραφίες σας, θέλουμε να βλέπετε τον εαυτό σας και να συγκινείστε ενθυμούμενοι τις όμορφες εκείνες στιγμές. Δεν θέλουμε να σας δώσουμε άψυχα χαρτιά, αλλά να απεικονίσουμε αναμνήσεις, συναισθήματα, ακόμα και σκέψεις.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s