1 στο 1,000,000

«1 στο 1,000,000» είναι μια έκφραση που προσδιορίζει την σπανιότητα ενός γεγονότος, μιας πράξης, ενός φαινομένου. Σημαίνει ότι είναι τόσο σπάνιο που για να συμβεί θα πρέπει να «συνομωτήσει το Σύμπαν» όπως έχουμε διαβάσει στον «Αλχημιστή» του Κοέλιο! Το να προσπαθήσεις δε να πείσεις κάποιον ότι σου έχει συμβεί κάτι τόσο σπάνιο, το μόνο που μπορείς να κερδίσεις αντί για τον θαυμασμό του είναι να σε πάρει «στο ψιλό γαζί», δλδ. όχι μόνο να σε πιστέψει αλλά να είναι σίγουρος πως τον δουλεύεις κανονικά!
Κι όμως! Κανείς δεν αμφισβητεί την δυνατότητα κάτι τόσο σπάνιο να συμβεί, γιατί πολύ απλά είναι πολλοί αυτοί που τους έχει συμβεί κάτι σπάνιο αν και άπαξ! Το να αμφισβητηθεί είναι όμως αναπόφευκτο, εκτός και αν έχεις «αποδείξεις»!

D4BG_6776-1ss

Όπως καλή ώρα με αυτήν την φωτογραφία! Βλέποντάς την, παρατηρείς καθαρά τα στοιχεία που την αποτελούν και επειδή έχεις δει – ακόμα και πολύ πιο επιτυχημένες – φωτογραφίες που δείχνουν έντομα σε λουλούδια, λες «εντάξει, άλλη μια φωτογραφία φύσης»! Και πολύ δικαιολογημένα άλλωστε, διότι τίποτα πάνω σε αυτήν την φωτογραφία δεν μπορεί να δείξει πως είναι τόσο μοναδική όσο και το «1 στο 1,000,000»!

Ένα από τα αγαπημένα θέματα που φωτογραφίζω είναι τα λουλούδια, ψάχνοντας βέβαια πάντα την ευκαιρία να «συνοδεύονται» από την παρουσία κάποιου εντόμου που ρουφά την γύρη ή απολαμβάνει τον ήλιο καθισμένο στα φύλλα του. Συνήθως είναι τόσο δύσκολο που απαιτεί μεγάλη και συχνή προσπάθεια και χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα πάντα. Μπορείς να πετύχεις μια ωραία φωτογραφία, με το έντομο και το άνθος σε «νετ», με το ικανό βάθος πεδίου ώστε να είναι «καθαρά» και τα δύο – σημαίνει να είναι εστιασμένα και να φαίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα και ολοκληρωμένα -, να υπάρχει μια σωστή έκθεση για να μην είναι «κουνημένη» η φωτογραφία, να έχει σωστή σύνθεση και να πληρεί τους κανόνες της αισθητικής και των κανόνων της φωτογραφίας και πάνω απ’ όλα να «λέει» κάτι στον αναγνώστη-θεατή, αλλά και πάλι για να ξεχωρίσει από τις άλλες, πρέπει να έχει αυτό το «κάτι». Κάτι που να είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο!

Όπως η συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία συγκεντρώνει πολλά μαζί χαρακτηριστικά από… θαύμα! Από καθαρή τύχη και την σύμπτωση των συμπτώσεων, κατάφερα να «παγώσω» το μικρό έντομο το οποίο κατά την διάρκεια της λήψης ενός άνθους, ήρθε από το πουθενά, μου «ποζάρισε» μόνο για ένα κλάσμα του δεπτερολέπτου και μετά χάθηκε όπως ακριβώς ήρθε!

Σήμερα, 3 μέρες μετά, κοιτώντας το αρχείο μου για να βρω μια συγκεκριμένη φωτογραφία που ήθελα, αντικρίζω αυτήν την μαγική φωτογραφία, απλά και μόνο επειδή για να γίνει, «το Σύμπαν συνομώτησε» προς όφελός μου! Την αφιερώνω κι εγώ στο Σύμπαν, σε ένδειξη βαθιάς χαράς και σεβασμού προς τις άγνωστες δυνάμεις του!

Copyright information
@ Δημήτρης Παπαϊωάννου | papaioannou phorography 2019

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων, ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s