Γενικη Συνελευση του ΟΣΔΠΠΦ «ΦΟΙΒΟΣ» | φωτορεπορταζ

Κάθε φορά που ως φωτογράφος, έχω την ευκαιρία να αποτυπώσω με το φακό μου ένα θέμα, είτε πρόκειται για ανάθεση εργασίας είτε απλά για να κάνω πρακτική εξάσκηση, λειτουργώ πάντα με τους κανόνες που έχω μάθει, προσέχοντας τόσο να αναδείξω το θέμα μου αυτό καθεαυτό, όσο και να «επιδράσω» πάνω του και να το προσεγγίσω μέσα από τη δική μου ματιά. Ναι, ένα θέμα όπως ο γάμος ή η φωτογραφία τοπίου. Όταν όμως έχεις απέναντί σου άλλους επαγγελματίες, καταξιωμένους και έχοντας γνώση της δικής τους ικανότητας και εμπειρίας – που ενίοτε ξεπερνά τον όρο «φωτογράφος» και τους αναγάγει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ε, τότε πώς προσεγγίζεις το θέμα σου; Πώς «αναπαριστάς» αυτόν που έχεις μπροστά σου, δίνοντας σε δύο διαστάσεις τον «τρισδιάστατο» χαρακτήρα του;

Στο εγχείρημά μου αυτό, είχα έναν μόνο σύμβουλο: τη χαρά που είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω την προσωπικότητα που είχα απέναντί μου.

Αυτή μου η χαρά ήταν πιστεύω η κινητήριος δύναμη για να προσπαθήσω να ξεπεράσω την ανασφάλεια της αυτόματης κριτικής όταν παρουσιάσω τις φωτογραφίες μου σε εκείνους που δεν μπορείς να τους αποσπάσεις εύκολα το «μπράβο», σε εκείνους που έχουν «φάει» τους δρόμους μέσα σε πορείες και ταραχές, σε εκείνους που έχουν γράψει ιστορία κρατώντας μια μηχανή στα χέρια.

Προσπερνώντας λοιπόν την αβεβαιότητα πως τα «καρέ» μου θα τους αρέσουν, και παρ’ όλη την κριτική που αναπόφευκτα θα δεχθώ, μπόρεσα να καταγράψω τα πρόσωπα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της φωτογραφίας και του φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα και νοιώθω ακόμα περισσότερη χαρά που είχα απλά την ευκαιρία να το κάνω…

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μου εμπιστευθείτε τη φωτογράφισή σας. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2014 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s