Απο καρδιας… (Η ζεστη καρδια ενος παγωμενου κοσμου)

«The warm heart of a frozen world»

D3SF_0274

Ο εορτασμός της φετινής Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι της Ρωσίας, αποτέλεσε για το Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας μια πολύ καλή ευκαιρία να διοργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν επάξια την κατά τα άλλα ολιγόωρη «γιορτή» της Ολυμπίας, μιας και η όλη τελετή και οργάνωση βρίσκεται στα «χέρια» της Δ.Ο.Α.

Φέτος λοιπόν οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση της κουλτούρας του λαού της Δημοκρατίας της Γιακουτίας, όπου βρίσκεται και η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ιδιαίτερα όμως, «οι πρωταγωνιστές» αυτών των εκδηλώσεων, ήταν όλοι όσοι αποτελούσαν την αποστολή της πόλης του Γιακούτσκ, της πόλης που είναι πλέον «αδελφή πόλη» της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η πόλη του Γιακούτσκ, είναι η πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Sakha (Γιακουτίας), που βρίσκεται στην καρδιά της Ρωσίας, 350 χλμ., νότια του Βόρειου Αρκτικού Κύκλου και έχει πληθυσμό 270,000 κατοίκους. Η έκταση της πόλης είναι τόσο μεγάλη, που χρειάζεσαι με το αυτοκίνητο περίπου 1 ώρα για να την διασχίσεις.

Στην πόλη βρίσκεται το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στο φαινόμενο «permafrost», αυτό που θα λέγαμε ως «παντοτινό ψύχος» στα ελληνικά και βέβαια στο παραδοσιακό τους μουσικό όργανο, το «khomus».

Το φαινόμενο «permafrost» είναι χαρακτηριστικό των πολικών περιοχών του πλανήτη και έγκειται στο ότι η θερμοκρασία του εδάφους, παραμένει στο 0C ή πιο χαμηλά, για δύο συνεχόμενα χρόνια. Η συνήθης θερμοκρασία του εδάφους στη Γιακουτία είναι -8C χειμώνα-καλοκαίρι!! Οι θερμοκρασίες στην περιοχή κυμαίνονται από -65C έως 38C. Εξαιρετικά ήπιος θεωρείται η θερμοκρασία όπου το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από -25C!
«The Pole of Cold» είναι ένα μέρος, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά του Γιακούτσκ, όπου το θερμόμετρο δείχνει -71C!!
Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί βέβαια και μεγάλα προβλήματα, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα σπίτια, στους δρόμους κλπ, που όμως το αντιμετωπίζουν με θάρρος και βέβαια με πολλή  vodka!
Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ σκληρή χώρα, που για εμάς τους Έλληνες θα ήταν αδιανόητο και πάρα πολύ δύσκολο να ζήσουμε. Δεν υπάρχει τραίνο, μόνο δρόμοι που το χειμώνα ανοίγονται πάνω στον ποταμό Lena, τον ποταμό-σύμβολο της πόλης.

Το πρόβλημα όμως με τον καιρό, όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι μεγαλύτερο το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι! Και αυτό για έναν πολύ σοβαρό λόγο: τα κουνούπια! Και όταν λέμε κουνούπια, εννοούμε σμήνη τεράστια. Είχα δει κάποτε ένα ντοκιμαντέρ για τους ταράνδους και πώς προφυλάσσονται από τα κουνούπια, το οποίο σας το περιγράφω για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε.

Τα ζώα μαζεύονται πάρα πολύ κοντά, σε ένα τεράστιο κοπάδι, τόσο στριμωχτά μεταξύ τους, που στο κέντρο πραγματικά «δεν χωράει ούτε κουνούπι» όπως λέμε. Αυτό είναι το κόλπο! Όλα τα ζώα λοιπόν, στριμώχνονται και προσπαθούν να φτάσουν στο κέντρο, για να γλιτώσουν έστω και ελάχιστα λεπτά από τα τσιμπήματα, αφού τα κουνούπια επιτίθενται στα ζώα που είναι περιμετρικά.

Στο φαγητό τους, τρώνε οτιδήποτε τους προσφέρει η σκληρή και παγωμένη τους χώρα. Αστειευόμενος, το βράδυ του δείπνου που παρέθεσαν στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και τους φορείς της πόλης, οι φιλοξενούμενοι της πόλης του Γιακούτσκ, ένας από τους οικοδεσπότες είπε πως «το ψάρι που έχετε μπροστά σας, το ψαρεύουμε και το καταψύχουμε κατ’ ευθείαν και δεν το ξεπαγώνουμε μέχρι τη στιγμή που θα το σερβίρουμε ωμό στο πιάτο» και πρόσθεσε πως «ούτε τα σκυλιά δεν το τρώνε χωρίς βότκα», αφήνοντας βέβαια να εννοηθεί πως η βότκα συνοδεύει ακόμα και τα φαγητό τους, η οποία ειλικρινά καταναλώνεται σε απίστευτες ποσότητες!! Όσο για την ποιότητά της, δοκίμασα και πραγματικά ήταν αιθέρια και πολύ γευστική. Το χαρακτηριστικότερο βέβαια ποτό τους είναι το «Kumis», ένα αλκοολούχο ποτό από γάλα αλόγου και βέβαια το καταπληκτικό «zakuska», ένα έδεσμα από ωμό ψάρι ή μαριναρισμένα λαχανικά που το έχουν για τις εορταστικές τους εκδηλώσεις!

Γι’ αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θα ήθελα να αναφέρω τα όσα αποκόμισα από την επαφή μου μαζί τους, τις τελευταίες αυτές μέρες, που τους έζησα από κοντά.

Αντικρίζοντας αυτούς τους χαμογελαστούς ανθρώπους, καταλαβαίνεις αμέσως πως αφ’ ενός έχουν έναν πολύ απλό τρόπο ζωής – αν και ζουν σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, αφού είναι η πέμπτη πόλη στον κόσμο, παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών. Τα μάτια τους που λάμπουν και το χαμόγελό τους, που χαρίζουν αβίαστα σε όποιον τους συναντά, φανερώνουν τη μεγάλη τους χαρά που πατούν τα χώματα της Ολυμπίας. Η συμπεριφορά τους, χαρακτηρίζεται από ευγένεια και λεπτούς τρόπους και εγκαρδιότητα που σε συναρπάζει. Η λεπτότητα, ο αυθορμητισμός και η αμεσότητα που εκδηλώνουν, όποιο αξίωμα και αν κατέχουν, είναι κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση. Διαχυτικοί, ευγενικοί, όσο και φιλομαθείς, ρωτούσαν για τα πάντα που έβλεπαν γύρω τους, ενδιαφέρονταν να μάθουν και να γνωρίσουν όσα περισσότερα μπορούν, μέσα στο μικρό διάστημα που θα μείνουν στην πόλη. Πάνω απ’ όλα όμως, συνεπείς και οργανωτικοί, είχαν μαζί τους ό,τι ήταν απαραίτητο για να τιμήσουν την πόλη και τους κατοίκους της Ολυμπίας. Η σημαντικότερη εκδήλωση που οργάνωσαν για να τιμήσουν την αδελφή πόλη της Ολυμπίας, ήταν η τοποθέτηση του ιερού τους «serge», ενός ξύλινου «τοτέμ» το οποίο δείχνει τους άρρηκτους δεσμούς του λαού τους με τη φύση και τις δυνάμεις της, που συμβολίζει τη σχέση των δύο λαών.

«Che» λοιπόν, στην υγειά σας φίλοι και αδελφοί από το Γιακούτσκ!

When you firts meet the people of Yakutsk, you understand that they’ re characterised by their gentle manners. They are always smiling and they ‘re friendly and kind.
You also see their hapiness because they are steping on the land of Olympia. Their affair with nature is obvious, as they have built thei culture on it. They worship the sun, the trees, the animals and everything they share their lives with. As a token of their gratitude, they offered to the city and people of Olympia, the serge, as an internal symbol of brotherhood and love.
We welcome you in our city and we hope to meet again. Che!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή κειμένων, φωτογραφιών, γραφικών και εικονογραφήσεων,  ή μετάδοση με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό μέσο, όλου ή μέρους των αναρτήσεων του blog και του site, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη (Νόμος 2121 / 93 άρθρο 14 παρ. 3 Περί πνευματικής ιδιοκτησίας). Οι φωτογραφίες, τα γραφικά και γενικά αρχεία που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και συνοδεύουν τα άρθρα, την ευθύνη νόμιμης χρήσης τους έχει ο δημιουργός τους.
copyright © 2013 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s