Ανάμεσα στο λευκό και στο μαύρο, πέρα από το φάσμα των χρωμάτων της ίριδας, πίσω από τις σκιές και το φως, υπάρχει κάποιος που δημιουργεί ένα αποτύπωμα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτός που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ως εργαλεία το φως, το χρώμα, τις φόρμες ή τις σκιές, δεν μπορεί παρά να συμμετέχει ενεργά, πρώτα ως μύστης όλων αυτών.
Πρώτα βιώνει και αισθάνεται, πρώτα χρίζεται ή αυτοχρίζεται κοινωνός των διαστάσεων, των όγκων και των μορφών, της ψυχής και της ματιάς του στον κόσμο και μετά, αρχίζει να κάνει πράξη την παρόρμηση και τις εντυπώσεις που αυτά του γεννούν.
Ύστερο βήμα στην όλη τη διαδικασία προς την ολοκλήρωση, η χρήση των δευτερευόντων εργαλείων, του φακού και του όποιου «σκοτεινού θαλάμου», για να ελέγξει και να μπορέσει να αποκρυσταλλώσει όλον αυτόν τον προσωπικό του κόσμο, όλο αυτό το σύνολο από στοιχεία, πράξεις και κανόνες, σε μια «αποφασιστική στιγμή»: το πάτημα ενός κουμπιού!
Καλή περιήγηση.
◊
- Φωτοειδησεογραφία: Αφορά την εικονογράφηση της επικαιρότητας και οι φωτογραφίες αυτού του είδους διοχετεύονται συνήθως στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο μέσω πρακτορείων, τα οποία και εκπροσωπούν τον φωτογράφο.
- Διαφημιστική φωτογραφία – φωτογραφία στούντιο: Αποτελεί ένα σημαντικό είδος που περιλαμβάνει τη φωτογραφία αντικειμένων, τη φωτογραφία μόδας αλλά και τη φωτογραφία πορτραίτων. Συνδέεται με την παραγωγή περισσότερο εμπορικής φωτογραφίας.
- Αρχιτεκτονική φωτογραφία – Εσωτερικών Χώρων: Περιλαμβάνει τη φωτογράφηση κτιρίων και εσωτερικών χώρων. Η οπτική γωνία της φωτογραφικής λήψης, ο φωτισμός και οι ιδιαιτερότητες ενός εσωτερικού χώρου, αποτελούν τα κύρια αντικείμενα μελέτης για αυτό το είδος φωτογραφίας.
- Φωτογραφία τέχνης: Αν και η πρώτη φωτογραφία αποτυπώθηκε το 1826, χρειάστηκε τουλάχιστον μισός αιώνας προκειμένου να γίνει η φωτογραφία αποδεκτή ως αυτόνομη και ανεξάρτητη τέχνη. Είναι ωστόσο γεγονός, πως ακόμα και σήμερα, αμφισβητείται από πολλούς η φωτογραφία ως μορφή τέχνης, θεωρώντας πως αποτελεί περισσότερο μια τεχνική ρεαλιστικής αναπαραγωγής εικόνων. Φωτογράφοι όπως ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Αντρέ Κερτέζ και ο Άλφρεντ Στίγκλιτς (Alfred Stieglitz) θεωρείται πως έδωσαν σπουδαία δείγματα φωτογραφίας τέχνης.
πηγή: Wikipedia