ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΦ_9ΗΣ ΔΕΚ. 2012 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πύργος, 12-12-12

Στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων (Π.Ο.Φ) που έγινε την περασμένη Κυριακή 9/12/2012 στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ στην Αθήνα, έλαβε πρώτη φορά μέρος ο Σύλλογός μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς», Δημ. Παπαϊωάννου, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε κυριότερα στη δυσκολία του επαγγελματία να «πείσει» για την επαγγελματική του ιδιότητα και να συνεχίσει να παράγει δημιουργικό έργο και πρότεινε μια «εκ των έσω» αλλαγή και κατάταξη σε «ειδικότητες» με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του φωτογράφου, ως δημιουργού, καλλιτέχνη και λειτουργού.

 

Η εισήγηση του Προέδρου, «εστίασε» σε δύο κυρίως σημαντικά εμπόδια:

 

Πρώτον, η νομοθεσία, που δεν τον «κατευθύνει» επαρκώς και δεν του παρέχει την «ασφάλεια» που χρειάζεται ώστε να μπορεί να παράγει έργο και να μην αναγκάζεται να καταφεύγει σε «εύκολες» λύσεις εμπορικού χαρακτήρα (καταστήματα εμπορίας φωτογραφικών ειδών, εργαστήρια κλπ) αλλά να ζει από την τέχνη του και,

δεύτερον, το ισχύον «status quo» της αγοράς όπου παράλληλα με το ότι η τεχνολογία είναι πλέον προσιτή σε όλους, μπορεί κάποιος μη επαγγελματίας να ασχοληθεί και να εργάζεται παρανόμως ως φωτογράφος, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται το κύρος και η αισθητική της φωτογραφίας, αλλά και ο επαγγελματίας φωτογράφος να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις μιας και τα διαφυγόντα κέρδη είναι τεράστια.

Αυτά αποτελούν τις «Συμπληγάδες» όπου «ο σημερινός φωτογράφος συντρίβεται ηθικά και πνευματικά, ασχολείται αποκλειστικά με το οικονομικό του όφελος, στραγγαλίζεται μέσα του η ηθική και η πνευματική του πρόοδος και ακόμα χειρότερα δεν δημιουργεί».

Η εισήγηση του Προέδρου, καταγράφηκε ως εξαιρετικά σημαντική στα πρακτικά της Γ. Σ.

εκ του Δ. Σ.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s