Η γιορτή της Ολυμπίας

Ήταν μια γιορτή υπέροχη και ζεστή, αντάξια της σημασίας της Ολυμπίας.

Ήταν όμορφη, αυστηρή και αισιόδοξη.

Ήταν και μια νέα αρχή.  Μια αρχή σε νέα πράγματα, σε νέες ιδέες, σε καινούργιες «διαδικασίες». Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, σχεδόν σύσσωμος, κινητοποιήθηκε – έστω και αργά, λόγω της καθυστερημένης έγκρισης του προϋπολογισμού για τον εορτασμό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Παρ’ όλα αυτά, ζώντας από μέσα τη γιορτή, ως φωτογράφος, είδα το ζήλο και την προθυμία, πέρα από την τρομερά δύσκολη προσπάθεια να γίνουν όλα όπως «πρέπει».

Οι άνθρωποι του Δήμου, με επικεφαλής τους υπεύθυνους αντιδημάρχους και τους συμβούλους του Δημάρχου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, διοργανώνοντας όλες τις εκδηλώσεις στην εντέλεια.

Βλέποντας στα μάτια των καλεσμένων του Δήμου την ικανοποίηση και τη χαρά που ζωγράφιζε η θερμή υποδοχή του Δημάρχου,  ένιωσα συγκινημένος και υπερήφανος που η Πόλη μου, η Παγκόσμια Πόλη, φιλοξένησε τόσο άψογα τις αντιπροσωπείες των Αδελφοποιημένων Πόλεων με την Ολυμπία. Της ιστορικής Ιναζάβα της Ιαπωνίας, του Γκρόσοτσχάιμ της Γερμανίας και του Γιακούτσκ της Δημοκρατίας Σάχα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της οποίας η πράξη της αδελφοποίησης έγινε όπως συνηθίζεται μπροστά στον Ναό της Ήρας, στο Ιερό της Ολυμπίας την Τρίτη 8 Μαΐου.

Σημαντική στάθηκε και η λιτή πλην θερμή υποδοχή της Χορογράφου, της Πρωθιέρειας και των Ιερειών της Τελετής της Αφής, και η βράβευσή τους από το Δήμο.

Τέλος, σημαντικότατο γεγονός αποτέλεσε και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δ.Ο.Α κ. Ζακ Ρογκ, σε επίτιμο Δημότη Ολυμπίας, που έγινε στον αύλειο χώρο του προσφάτως λεηλατημένου ιστορικού Παλαιού Μουσείου της Ολυμπίας.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν ευχάριστα τα μουσικοχορευτικά δρώμενα του Λυκείου Ελληνίδων, της Ομάδας ενηλίκων γυναικών Λυκείου Ελληνίδων, της Ανδραβίδας και του δ.δ. Κούμανι και τέλος η Αρχαία Χορογραφία «ΘΕΙΟΣ ΧΟΡΟΣ» της Δρ. Ιωάννας Λάζου.

Συγκινητική εκδήλωση και ξεχωριστής σημασίας, αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του καθηγητή Κοκούμπου, από τους Δημάρχους της Ολυμπίας και της Ιναζάβα.

Η προβολή των Ολυμπιακών Δαδών από την ιδιωτική συλλογή του κ. Νάσου Κριτσινέλη, Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του κ. Κώστα Κοτσανά και των προϊόντων του Νομού, που οργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας, έδειξαν στο έπακρο τη λεπτομέρεια εκείνη που έκανε τη γιορτή τόσο επιτυχημένη. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν έργα των μαθητών των σχολείων της Ολυμπίας με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα και το περιβάλλον.

Σημαντική ήταν και η συνδρομή των δύο Συλλόγων της πόλης, του Φυσιολατρικού και του Α.Ο Ολυμπιονίκη.

Ακόμα και η φιλοξενία των προσκεκλημένων, στα εξαιρετικά ξενοδοχεία της πόλης («ΑΝΤΩΝΙΟΣ», «EUROPA» και «OLYMPIC VILLAGE» και στις παραδοσιακές ταβέρνες «ΑΜΒΡΟΣΙΑ Garden» και «ΒΑΚΧΟΣ», έδειξαν την σημασία που δώθηκε από τους υπευθύνους του Δήμου, για να τηρηθεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θεού που λατρεύτηκε στην Ολυμπία, του Ξενίου Δία, τη φιλοξενία.

Όλοι όσοι συνέδραμαν για την επιτυχή αυτή γιορτή, θεωρούμε ότι η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη και έδειξαν πραγματικά το τι σημαίνει να αγαπάς και να ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου, ιδιαίτερα όταν αυτός ο «τόπος» είναι η Ολυμπία.

Απαγορεύεται η αντιγραφή εικόνων ή κειμένου. copyright © 2012 Δημήτρης Παπαϊωάννου

Νόμος 2121/93 άρθρο 14  Περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Advertisement

2 thoughts on “Η γιορτή της Ολυμπίας

  1. Δημήτρη, Συγχαρητήρια για την Εξαιρετική Δουλειά! Ταξίδεψες στην Ολυμπία με λέξεις, εικόνες, στιγμές -άλλοτε δυνατές, άλλοτε συγκινητικές, άλλοτε αστείες- όλους εμάς που δεν είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά όλο αυτό το μεγαλείο!!!!Ύστερα από αυτή σου τη δουλειά εδίδαξες όλους τί σημαίνει Καλλιτέχνης..και όχι Φωτογράφος. Το ζήσαμε μαζί σου…ζήσαμε όλο το μεγαλείο της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας..και οχι μόνο. Σε ευχαριστούμε θερμά γι αυτό το Ταξίδι!

    Υ.Γ. Ευελπιστούμε τώρα που έγινε η αρχή να συνεχίσεις να μας ταξιδεύεις σε όμορφα μονοπάτια τέχνης, δημιουργίας, αισθήσεων και συναισθημάτων…
    Επιφυλάσσεσαι για το επόμενο ταξίδι?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s